Astronomi u Mliječnoj stazi otkrili rijedak kozmički objekt

U Mliječnoj stazi upravo je otkriven novi član kategorije zvijezda toliko rijetkih da ih možemo nabrojati na prstima jedne ruke.

Zove se MAXI J1816-195 i nalazi se ne više od 30.000 svjetlosnih godina od nas. Preliminarna opažanja i istraživanja sugeriraju da se radi o rastućem rendgenskom milisekundnom pulsaru – od kojih je poznato samo 18 drugih, prema bazi podataka pulsara koju je sastavio astronom Alessandro Patruno.

Kada su brojevi tako mali, svaki novi objekt predstavlja izuzetno uzbudljivo otkriće koje može dati važne statističke informacije o tome kako se ti objekti formiraju, razvijaju i ponašaju.

Otkriće je doista vruće u novinama. Rentgensko svjetlo koje izbija iz objekta prvi je put otkriven 7. lipnja instrumentom Monitor of All-sky X-ray Image (MAXI) Japanske svemirske agencije postavljenom na vanjskoj strani ISS-a.

U obavijesti objavljenoj na The Astronomer’s Telegram (ATel), tim na čelu s astrofizičarem Hitoshijem Negorom sa Sveučilišta Nihon u Japanu objavio je da su identificirali prethodno nepoznat izvor X-zraka, koji se nalazi u galaktičkoj ravnini između sazviježđa Strijelca, Scutum i Serpens. Rekli su da je blještao relativno jako, ali ga nisu uspjeli identificirati.

Nije prošlo dugo prije nego što su se drugi astronomi zainteresirali. Koristeći Neil Gehrels Swift Observatory, svemirski teleskop, astrofizičar Jamie Kennea sa sveučilišta Pennsylvania State i njegovi kolege došli su na lokaciju kako bi potvrdili detekciju neovisnim instrumentom i lokalizirali ju.

Swift je vidio objekt u rendgenskim zrakama, ali ne u optičkom ili ultraljubičastom svjetlu, na mjestu navedenom u promatranjima.

“Ova lokacija ne leži na lokaciji nijednog poznatog izvora X-zraka, stoga se slažemo da je ovo novi prolazni izvor MAXI J1816-195”, napisali su u obavijesti objavljenoj na ATel-u.

“Osim toga, arhivska opažanja Swifta/XRT-a ove regije snimljena 22. lipnja 2017. ne otkrivaju nikakav izvor na ovoj lokaciji.”

Sljedeći je bio Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER), NASA-in instrument koji je također montiran na ISS, u istrazi koju je vodio astrofizičar Peter Bult iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

NICER je uhvatio rendgenske pulsacije na 528,6 Hz – što sugerira da se objekt vrti brzinom od 528,6 puta u sekundi – uz termonuklearni prasak X-zraka.

“Ova detekcija,” napisali su, “pokazuje da je MAXI J1816-195 neutronska zvijezda i novi milisekundni rendgenski pulsar koji raste”, piše Science alert, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...