Dukić priredio kolegij s istim točkama, teme bile TŠC, Liburnija i – KK Zadar: “Rubeša viče “drž’ te lopova”, a Enio pere ruke kao Ponicije Pilat”…

– Ako mogu primijetiti, u Gradskom vijeću vodimo se jednom naknadnom pameću, nakon što bi tvrdoglavost, inat, pa i neznanje, blokirali manje više sve što mogu blokirati. Naknadna pamet se tek onda vremenom polako javlja i tada sve točke koje mi predlažemo budu  usvojene, pa vjerujem kako će tako biti i kod ovih točaka – komentirao je danas na sazvanom radnom kolegiju, dan uoči sjednice GV-a, zadarski gradonačelnik Branko Dukić rad aktualnog Vijeća.

Najveći dio kolegija odnosio se upravo na točke koje se vraćaju na dnevni red nakon što su do sada dva puta odbijene – promjena prostornog plana za gradnju dvorane Tehničkog školskog centra i jamstvo za kredit Liburniji od 10 milijuna kuna. Posebno rezigniran gradonačelnik Dukić je pak pojasnio kako se te točke ponovno želi pojasniti javnosti i građanima, “u miru bez upadica, bez vike, dreke, netočnih navoda i ciljanih laži kao u krčmi kod Marka”.

Kada se radi o planu Tehničkog školskog centra, ide se u izradu izmjena, odnosno UPU, s kojim se stvaraju prostorno planski preduvjeti za izgradnju sportske dvorane i legalizira objekt u školskom dvorištu za potrebe izvođenja praktične nastave, o čemu je detaljnije iznio pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap. On je istaknuo kako u obuhvatu plana ima nešto privatnog vlasništva, ali na tom prostoru već se grade ili su se izgradile nekretnine po postojećem planu i za njih se novim planom apsolutno ništa ne mijenja.

– Nakon što je u dva navrata odluka o početku izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja TŠC odbijena, i nije donesena odluka da se ide u početak izrade izmjena i dopuna plana, mi smo Tehničkom školskom centru uputili dopis s obzirom da je to bila njihova inicijativa, inzistiraju li i dalje na tome da idemo s tom točkom ponovno na GV. Razlog za donošenje ovakve odluke, kao što su i naveli u Tehničkom školskom centru, mogućnost je parcijalne izgradnje sportske dvorane koju prema sadašnjem planu nije moguće izgraditi te dobiti građevinsku dozvolu, odnosno uporabnu. Potrebno je ići izvan sportske dvorane kao i objekta koji je u samom dvorištu škole predviđen za rušenje, a sada je u funkciji za odvijanje praktične nastave. Obuhvat detaljnog plana je definiran prostornim planom grada. U obuhvatu detaljnog plana uređenja nalazi se i dio građevinskog područja gdje je već sada moguća izgradnja. U privatnom vlasništvu je najveći dio prostora i već sada se tu mogu graditi građevine i stambeni objekti točno definirani u ovim gabaritima. Odluka Grada Zadra predviđa samo i isključivo obuhvat TŠC-a, odnosno izgradnju sportske dvorane i omogućavanje rekonstrukcije jednog objekta u samom dvorištu – kazao je Kasap.

Vijećnici na prošloj sjednici nisu odobrili ni kredit Liburniji, koja se našla u problemima zbog ukidanja potpora, smanjenja prometa od 30 posto, rasta cijene goriva od oko 100 posto i električne energije za 400 posto. Bez intervencije Grada za mjesec-dva došla bi u situaciju blokade, nemogućnosti plaćanja obveza dobavljačima i bankama, niti plaća radnicima.

– Vjerujem da će se sutra pojaviti pun autobus spasitelja i da će izglasati ono što je nužno- rekao je Dukić. Zadarska Liburnija, naime, traži od Grada Zadra jamstvo za podizanje kredita od deset milijuna kuna, o čemu će u utorak na sjednici odlučivati gradski vijećnici.

-Na poslovanje Liburnije je utjecalo niz negativnih okolnosti, s jedne strane imamo drastičan pad broja putnika, dakle i pad prihoda s te osnove, a s druge strane ukinute su covid potvrde za prijevozničke tvrtke, zatim je skinuto 1,7 milijuna kuna s pozicije kapitalnih pomoći iz proračuna Grada Zadra, te s treće strane imamo situaciju da su energenti doista otišli u nebo, u odnosu na prethodnu godinu – objasnio je Ivica Katić, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka. Istaknuo je da bi u toj situaciji Liburnija za mjesec ili dva došla u poziciju da bude nelikvidna, konkretno u blokadu i ne bi mogla plaćati svoje obaveze prema dobavljačima i prema bankama, a kredit je slamka spasa da se nelikvidnost premosti makar na nekoliko mjeseci – zaključio je pročelnik Katić.

Kao treća točka pojavila se ona vezana uz – KK Zadar.

– Rubeša i Enio krenuli su s traženjem nekih smjena, zatim kriminalne radnje, a kada nisu našli kriminalne radnje tada su smijenili i upravu, i to sve po sistemu Rubeša viče “drž’ te lopova”, a Enio kao Poncije Pilat pere ruke i traži poštenje, bez neke neovisne revizije ne želi u tome sudjelovati, ali moram naglasiti oni su preuzeli potpunu odgovornost za vođenje KK Zadar. Imali su NO, traže kredit, koji su već jednom tražili pa povukli, sada ga ponovno stavljaju na Vijeće kada će nam točno morati objasniti kako, što i zašto- istaknuo je Dukić.

Pročelnik UO za financije, Ivan Mijolović potvrdio je kako su dobili zahtjev Nadzornog odbora za davanjem suglasnosti na kratkoročni kredit u iznosu 3,7 milijuna kuna KK Zadar.

– Kamatna stopa bi bila 1,5 posto, rok povrata je do 31. siječnja 2023. U slučaju da se sredstva ne vrate jednostavno ćemo u proračunu za iduću godinu obustaviti plaćanje prema KK Zadar do navedenog iznosa- pojasnio je Mijolović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...