Europska komisija zaključila: Hrvatska je spremna za ulazak u eurozonu 1. siječnja 2023.!

“Hrvatska je spremna za uvođenje eura 1. siječnja 2023.”, zaključila je Europska komisija u upravo objavljenom najnovijem izvještaju o konvergenciji, koje će sutra u Zagrebu na konferenciji za novinare predstaviti i izvršni potpredsjednik Komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis. Procjena Europske komisije komplementara je s izvještajem o konvergenciji Europske središnje banke (ECB), također objavljenim danas.

U razgovoru za hrvatske medije uoči dolaska u Zagreb, među kojima je bio i N1, Dombrovskis je naglasio kako je ovo povijesno postignuće za Hrvatsku, desetljeće nakon njezina ulaska u Europsku uniju. Dombrovskis smatra kako hrvatski građani ne moraju strahovati od eura, a hrvatska Vlada se obvezala da će pratiti da konverzija bude pravedna po pitanju cijena za građane. Iako vijesti o ulasku u eurozonu dolaze u vrijeme krize i visoke inflacije, Dombrovskis odgovara kako će euro pomoći održanju stabilnosti cijena. Do inflacije je došlo zbog faktora koji nisu proizašli iz eurozone, već iz posljedica pandemije i rata u Ukrajini – visokih cijena energenata, disrupcije lanaca opskrbe i povećanja cijena hrane, izvještava N1.

U izvještaju Europske komisije koji prati napredak Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Švedske, zaključuje se kako je Hrvatska ispunila sva četiri nominalna kriterija konvergencije te da je njezino zakonodavstvo potpuno kompatibilno sa zahtjevima temeljnog sporazuma i statuta Europskog sustava središnjih banaka.

U svjetlu procjene Europske komisije, uzimajući u obzir dodatne faktore relevantne za ekonomsku integraciju i konvergenciju, uključujući, među ostalim, ravnotežu plaćanja, integraciju tržišta rada i financijskih tržišta, Komisija smatra kako Hrvatska u potpunosti ispunjava uvjete za uvođenje eura. Komisija će konačnu odluku donijeti u prvoj polovici srpnja, nakon rasprave u sklopu eurogrupe, među državama članicama u Europskom vijeću te mišljenja Europske središnje banke i Europskog parlamenta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon objave izvješća izjavila je: “Hrvatska je napravila izniman korak prema usvajanju eura 1. siječnja. Ovo će ojačati hrvatsku ekonomiju, donijeti blagodati građanima, poduzetnicima i društvu. Ovo će ojačati i sam euro koji je jedna od najjačih valuta na svijetu. On je simbol snage i jedinstva”.

Izvještaj o konvergenciji Europske komisije osnova je za odluku Europskog vijeća o tome ispunjava li ili ne neka zemlja uvjete za članstvo u eurozoni. Izvještaj je odvojen, ali objavljen paralelno s konvergencijskim izvještajem Europske središnje banke svake dvije godine ili ako postoji neki specifični zahtjev članica.

Pandemija covida-19 i ekonomski oporavak 2021. imali su značajan utjecaj na ovaj konvergencijski izvještaj, no utjecaj ruske agresije na Ukrajinu i posljedični podaci, uključeni su vrlo ogranično. No u ekonomskim projekcijama za ovu i iduću godinu koje je Komisija objavila 16. svibnja ove godine, u potpunosti je uključena procjena o utjecaju ruske agresije na indikatore ekonomske konvergencije, navodi N1.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...