HZZO objavio: “PCR test pojeftinio i sada košta 276,56 kuna”

Jučer je održana 55. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). U nastavku donosimo najvažnije odluke.

Proveden je postupak godišnjeg usklađivanja cijena lijekova.

HZZO je proveo postupak godišnjeg usklađivanja, odnosno snižavanja cijena lijekova za ukupno 513 originalnih pakiranja. Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste. Na Osnovnu listu uvršteno je 8 lijekova koji su se do sada nalazili na Dopunskoj listi.

Također, za 114 lijekova je na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe. U redovnoj proceduri su na liste lijekova HZZO-a stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici već postojećih lijekova na listi, prenosi Dalmacija danas.

Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljeno je jedno istovrsno pomagalo iz skupine ortoza za nožni zglob i stopalo. Na Dodatnu listu su stavljena 3 nova pomagala s višom razinom cijene u odnosu na pomagala s Osnovne liste, a to su stopalo od ugljičnih vlakana (za visoko aktivne), jednoosovinsko koljeno-hidraulično i višeosovinsko koljeno- hidraulično.

Od početka epidemije došlo je do značajnijih promjena u opskrbi potrebnim reagensima i smanjenja cijene reagensa. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, veću dostupnost i povoljnije cijene reagensa utvrđena je niža cijena za provođenje dijagnostičkog postupka PCR testiranja na bolest COVID-19. Nova cijena koju će HZZO plaćati svojim ugovornim ustanovama za PCR testiranje na COVID- 19 je 276,56 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...