Klimatizirani prostori i mala djeca: Evo kako pravilno koristiti rashladne uređaje uz mališane

Porastom temperature i dolaskom prvih toplinskih valova mnogi prvo u svojim kućama posežu za rashladnim uređajima koji će olakšati boravak u zagušljivim i vrućim domovima. Blagodati klima-uređaja svi dobro poznajemo, ali svjesni smo i opasnosti po zdravlje koje donosi upotreba klimatiziranog zraka, a posebno pretjerana i to na najmlađe članove naših obitelji

Roditelji s malom djecom ovih su dana u posebnim iskušenjima. Svi se pitaju kako i koliko koristiti klima uređaj ako je u kući beba ili malo dijete. Evo nekoliko savjeta koji možda olakšaju brige oko zdravlja vaših mališana.

Prije svega valja napomenuti da je djeci i bebama dozvoljen boravak u klimatiziranom prostoru, ali pod uvjetom da je razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka najviše 3 do 5 stupnjeva. Isto tako vrlo je važno prema kuda usmjeravate krilca uređaja, a stručnjaci upozoravaju da bi bilo najbolje podignuti ih prema gore. Također pritom pazeći o što se zrak odbija ne bi li bio opasan po dijete.

Jedna od najboljih opcija koju možete napraviti je u rane jutarnje sate kada se vanjska temperatura zraka još nije puno popela na živi, otvoriti sve prozore u kući kako biste sve dobro prozračili. Potom klimom rashladite prostor u kojem najviše boravite (najbolje dok beba nije u prostoriji), a onda na klima uređaju podesite funkciju odvlaživanja.

Također, prostor u kojem boravi malo dijete, a posebno onaj u kojem spava treba nekoliko puta na da prozračivati, a ako klima-uređaj koristimo i noću valja biti posebno oprezan da ne bismo prostor previše rashladili, što je često slučaj, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...