Klimatizirani prostori i mala djeca: Evo kako pravilno koristiti rashladne uređaje uz mališane

Porastom temperature i dolaskom prvih toplinskih valova mnogi prvo u svojim kućama posežu za rashladnim uređajima koji će olakšati boravak u zagušljivim i vrućim domovima. Blagodati klima-uređaja svi dobro poznajemo, ali svjesni smo i opasnosti po zdravlje koje donosi upotreba klimatiziranog zraka, a posebno pretjerana i to na najmlađe članove naših obitelji

Roditelji s malom djecom ovih su dana u posebnim iskušenjima. Svi se pitaju kako i koliko koristiti klima uređaj ako je u kući beba ili malo dijete. Evo nekoliko savjeta koji možda olakšaju brige oko zdravlja vaših mališana.

Prije svega valja napomenuti da je djeci i bebama dozvoljen boravak u klimatiziranom prostoru, ali pod uvjetom da je razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka najviše 3 do 5 stupnjeva. Isto tako vrlo je važno prema kuda usmjeravate krilca uređaja, a stručnjaci upozoravaju da bi bilo najbolje podignuti ih prema gore. Također pritom pazeći o što se zrak odbija ne bi li bio opasan po dijete.

Jedna od najboljih opcija koju možete napraviti je u rane jutarnje sate kada se vanjska temperatura zraka još nije puno popela na živi, otvoriti sve prozore u kući kako biste sve dobro prozračili. Potom klimom rashladite prostor u kojem najviše boravite (najbolje dok beba nije u prostoriji), a onda na klima uređaju podesite funkciju odvlaživanja.

Također, prostor u kojem boravi malo dijete, a posebno onaj u kojem spava treba nekoliko puta na da prozračivati, a ako klima-uređaj koristimo i noću valja biti posebno oprezan da ne bismo prostor previše rashladili, što je često slučaj, piše Tportal.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...