“Pala” pretvorba; HNK Zadar umjesto s.d.d. i nadalje ostaje – udruga, klub bez pozajmice Grada, investitor odustao zbog BREXIT-a

Pretvorba HNK Zadar iz udruge u sdd, ipak nije tako skora stvar.

Većina u Gradskom vijeću danas je, naime, odbila prijedlog da Grad svoju pozajmicu od 2,5 milijuna kuna pretvori u dionice nogomentog kluba  koji pokreće postupak preoblikovanja iz sportske udruge za natjecanje u sportsko dioničko društvo HNK Zadar.

Predsjednica kluba sa Stanova, Iva Bokanović, u svom je iscrpnom izlaganju istaknula kako se klub dobro razvija, sami su se pobrinuli za troškove putovanja i struke, a tu su i sportski uspjesi poput ulaska pionira u prvi razred HNL-a.  Dodala je kako su u klubu, nakon prve pozajmice od 2,5 milijuna kuna sve odradili sami, svojim sredstvima.

-Bili smo sposobni naći financije za plaće, troškove putovanja i plasirali se u prvu HNL s pionirima i kadetima- istaknula je Bokanović, napominjući kako je godišnji proračun 3,4 milijuna kuna, od čega prva momčad košta 550 tisuća kuna. Plaće zaposlenima iznose 1,4 milijuna, a održavanje stadiona – 750 tisuća kuna.

– Po tome smo među tri najjeftinije momčadi u razredu u kojem su igrali. I sve to morali smo odraditi bez kune iz gradskog proračuna, što je ravno svjetskom čudu- rekla je predsjednica kluba, Istaknula je pritom kako imaju preko 200 dječaka u školi nogometa, održavaju terene Stanovi i Bagat koje koriste i drugi klubovi, čak i softball, te igralište na Stanovima.

U burnoj raspravi, kakva se nimalo neočekivano razvila, vijećnica Marjana Botić (Akcija mladih) upitala se kako vijećnici mogu vjerovati u njenu “transparentnost i dobre namjere kad je bivši direktor kojega je HDZ instalirao smijenio prethodnika pod točkom Razno, zato što nije htio izvlačiti novac iz njega.

– Je li Damir Knežević još uvijek djelatnik kluba ili je otišao sukladno isteku ugovora 31. svibnja, namjerava li mu se produžiti ugovor ili angažirati kao vanjskog suradnika? Gospodin Knežević ne smije biti nikakav akter u klubu- pitala je i konstatirala Adela Frank. Ante Rubeša (Akcija mladih) rekao da je Knežević sebe sakrio u računovodstvo s plaćom od 16 tisuća kuna, što je Bokanović iz klupe oštro demantirala.

Enio Meštrović primjetio je, kaže, kako nigdje nema izvješća o utrošku 2,5 milijuna kuna, kakve druge udruge moraju pravdati brojnim papirima. Damiru Burčulu zasmetalo je, pak, to što Grad Zadar prepoznaje HNK Zadar kao nositelja kvalitete, a da pritom igra četvrtu ligu i nije izborio viši rang. Davor Karlović priznao je kvalitetu zbog prvih mjesta juniora, kadeta i pionira, ali je debaklom nazvao rezultat seniora.

Predsjednica Bokanović je, uz ostalo, istaknula kako je Mercedes, koji je prošlih mjeseci izazvao pozornost javnosti, vraćen, ali i kako je zbog njega napravljena šteta ugledu kluba.

– Zbog toga imamo mukotrpan posao da dokažemo građanima Zadra da nećemo oštetiti klub i radimo zdravu priču iz temelja. Pozajmica je potrošena, a cijelu sezonu smo se financirali putem sponzora i donatora. Četvrto mjesto jest debakl, da je jPosedarje ispred nas, čast ljudima i navijačima, ali meni je izrazito neugodno i ne mogu to braniti.  Infrastrukturu, financije i stručni dio smo ispunili, klubovi iznad nas nisu, a dobili su od HNS-a mogućnost da uđu u kvalifikacije za popunu višeg stupnja. Da živimo u uređenoj državi, naša bi žalba bila uvažena- kazala je Iva Bokanović, otkrivajući i kako se bio pojavio jedan strateški partner, koji je čak i napravio reviziju u klubu, kojom je bio zadovoljan, ali je odustao zbog BREXIT-a. Točku o HNK Zadar podržali su vijećnici HDZ-a, SDP je bio protiv, a nezavisni – suzdržani.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...