U očekivanju preleta: Znanstvenici će iskoristiti opasan asteroid za testiranje obrane Zemlje

Asteroid, za koji se dugo vremena mislilo da će predstavljati prijetnju Zemlji u 2029., tijekom nedavnog preleta postao je savršenim kandidatom za testiranje raznih sustava za rano upozorenje.

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni sudjelovat će u novom krugu testiranja zemaljske obrane od asteroida tijekom bliskog preleta svemirske stijene 99942 Apophis, za koju se sve donedavno smatralo da predstavlja izravnu prijetnju Zemlji.

Na sreću svih astronoma, kao i stanovnika Zemlje, nedavni proračuni potvrđuju da će Apophis proletjeti blizu Zemlje te da je neće pogoditi. Amy Mainzer, profesorica planetarnih znanosti sa sveučilišta u Arizoni, surađuje s projektom NEOWISE, čiji je cilj otkriti poziciju objekata u blizini Zemlje.

‘Praćenje ovih objekata jedna je od najvažnijih stvari koje možemo napraviti’, rekla je Mainzer. ‘Moramo ih pronaći i otkriti kamo idu prije nego što išta napravimo vezano uz njih.’

Znanstvenici su koristili podatke sakupljene pomoću NEOWISE-a kako bi procijenili energiju udara koju bi proizveo asteroid poput Apophisa. Nasreću, kozmička stijena će se 2029. približiti jako blizu Zemlji, no neće ju pogoditi – proletjet će na udaljenosti od 32.000 kilometara od Zemlje, što je manje od nekih komunikacijskih i meteoroloških satelita u njezinoj orbiti.

Izračunali su da bi udar proizveo otprilike 8.5 x 10^19 J energije, što je otprilike 20 milijuna kilotona TNT-a i 10.000 snažnije od Čeljabinskog meteora koji je proletio nebom iznad Rusije 2013. Šteta koju bi Apophis mogao uzrokovati je ogromna i to ne samo na regionalnoj skali. Procjenjuje se da bi eksplozija mogla uzrokovati globalno izumiranje.

Minor Planet Center (MPC) Međunarodne astronomske unije 23. prosinca 2020. sakupljao je informacije o asteroidu te zaključio da se Apophis vraća uz mogućnost potencijalnog udara u Zemlju,

‘Čak i uz te informacije znali smo da u stvarnosti Apophis 2029. neće udariti Zemlju – postoje velike nepoznanice vezane uz orbitu objekta koje su nam teoretski dozvolile da uračunamo šansu udara’, rekao je Davide Farnocchia, navigacijski inženjer NASA-inog JPL-a.

Farnocchia je predvodio nastojanja da se izračuna Apophisova orbita, što je u ožujku 2021. olakšao radar za Sunčev sustav Goldstone, smješten u Kaliforniji. Radar nam je pružio slike Apophisa te izračunao njegove brzinu i udaljenost, omogućivši precizniji izračun orbite pomoću koje se, na sreću svih nas, potpuno isključila šansa da će asteroid tijekom sljedećih sto godina uistinu pogoditi Zemlju, piše Tportal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...