U očekivanju preleta: Znanstvenici će iskoristiti opasan asteroid za testiranje obrane Zemlje

Asteroid, za koji se dugo vremena mislilo da će predstavljati prijetnju Zemlji u 2029., tijekom nedavnog preleta postao je savršenim kandidatom za testiranje raznih sustava za rano upozorenje.

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni sudjelovat će u novom krugu testiranja zemaljske obrane od asteroida tijekom bliskog preleta svemirske stijene 99942 Apophis, za koju se sve donedavno smatralo da predstavlja izravnu prijetnju Zemlji.

Na sreću svih astronoma, kao i stanovnika Zemlje, nedavni proračuni potvrđuju da će Apophis proletjeti blizu Zemlje te da je neće pogoditi. Amy Mainzer, profesorica planetarnih znanosti sa sveučilišta u Arizoni, surađuje s projektom NEOWISE, čiji je cilj otkriti poziciju objekata u blizini Zemlje.

‘Praćenje ovih objekata jedna je od najvažnijih stvari koje možemo napraviti’, rekla je Mainzer. ‘Moramo ih pronaći i otkriti kamo idu prije nego što išta napravimo vezano uz njih.’

Znanstvenici su koristili podatke sakupljene pomoću NEOWISE-a kako bi procijenili energiju udara koju bi proizveo asteroid poput Apophisa. Nasreću, kozmička stijena će se 2029. približiti jako blizu Zemlji, no neće ju pogoditi – proletjet će na udaljenosti od 32.000 kilometara od Zemlje, što je manje od nekih komunikacijskih i meteoroloških satelita u njezinoj orbiti.

Izračunali su da bi udar proizveo otprilike 8.5 x 10^19 J energije, što je otprilike 20 milijuna kilotona TNT-a i 10.000 snažnije od Čeljabinskog meteora koji je proletio nebom iznad Rusije 2013. Šteta koju bi Apophis mogao uzrokovati je ogromna i to ne samo na regionalnoj skali. Procjenjuje se da bi eksplozija mogla uzrokovati globalno izumiranje.

Minor Planet Center (MPC) Međunarodne astronomske unije 23. prosinca 2020. sakupljao je informacije o asteroidu te zaključio da se Apophis vraća uz mogućnost potencijalnog udara u Zemlju,

‘Čak i uz te informacije znali smo da u stvarnosti Apophis 2029. neće udariti Zemlju – postoje velike nepoznanice vezane uz orbitu objekta koje su nam teoretski dozvolile da uračunamo šansu udara’, rekao je Davide Farnocchia, navigacijski inženjer NASA-inog JPL-a.

Farnocchia je predvodio nastojanja da se izračuna Apophisova orbita, što je u ožujku 2021. olakšao radar za Sunčev sustav Goldstone, smješten u Kaliforniji. Radar nam je pružio slike Apophisa te izračunao njegove brzinu i udaljenost, omogućivši precizniji izračun orbite pomoću koje se, na sreću svih nas, potpuno isključila šansa da će asteroid tijekom sljedećih sto godina uistinu pogoditi Zemlju, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...