Zadranima uskoro u tanjuru i na stolu – mlijeko smokve kao sirilo, morska loboda kao jestivi halofit, pekmez od rašeljke, sljez u juhi…

U četvrtak, 2. lipnja, u Gradskoj knjižnici Zadar sudionike predavanja „Samoniklo jestivo bilje zadarskog područja“ dočekala je prava riznica znanja velike poznavateljice jestivog aspekta samoniklog bilja i zaljubljenice u prirodu, Nede Bopsić.

„Pri branju samoniklog bilja za osobnu upotrebu, ipak se moramo držati etičkih načela i uvijek za sobom ostaviti većinu biljne mase koju pronađemo u prirodi. Na taj način neće doći do nestanka biljke i ona će se nastaviti razvijati u svom prirodnom staništu“ – rekla je Neda, autorica Facebook stranice „ZdravaTrava“.

„Mlijeko smokve kao sirilo, morska loboda kao jestivi halofit blagog okusa, pekmez od manje poznate rašeljke, lovor kao prevladavajući okus u desertima, sljez u juhi, te mnoštvo drugih zanimljivih informacija predavačici je predstavljalo pravi izazov smjestiti u dva sata. Dvorana puna sudionika koji su svakih nekoliko minuta postavljali pitanja i s interesom zapisivali korisne savjete, a od kojih su neki predložili i radionicu samoniklog jestivog bilja na otvorenom motivira nas za daljnji rad kroz ostvarenje želja naših sugrađana. Nadam se da ćemo u sljedećoj projektnoj godini uspjeti organizirati izlet u prirodu za sve koji bi uživali u takvoj aktivnosti.“ – rekla je voditeljica projekta, Danira Travica.

Beskraj Nedinih inovativnih kulinarskih recepata svi zainteresirani mogu pronaći u bazi njene FB stranice „ZdravaTrava“, koju vodi od 2016. godine brojeći preko 14 000 pratitelja putem koje nesebično dijeli svoje široko znanje o samoniklom jestivom, čajnom, salatnom i začinskom bilju i povrću, kao i jestivim divljim plodovima.

„Projekt „Zelena transformacija – građanska participacija“ provodi se od 2017. godine i svake se godine trudimo što bolje procijeniti teme aktivnosti koje bi interesirale javnost, a koje bi potencijalno pružile najvišu razinu korisnog znanja i vještina koje sudionici kasnije mogu primijeniti u vlastitom životu i povećati razinu samodostatnosti. Ove su godine teme aktivnosti, slično prošlogodišnjima, obuhvaćale vegetativno razmnožavanje biljaka, odnosno cijepljenje biljaka, te samoniklo jestivo bilje. Ovo je predavanje ujedno i posljednja aktivnost projekta financiranog u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu na poziciji Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku.“ – izjavila je voditeljica projekta, Danira Travica.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...