Inspektorat provodi nadzor zbog salmonele u dvije čokolade belgijskog proizvođača

Belgijskom proizvođaču Barry Callebaut Belgium N.V. vraćena je pošiljka čokolade u kojoj je utvrđena salmonela, a bila je upućena jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj, izvijestio je u subotu Državni inspektorat koji i dalje provodi nadzor kod drugih poslovnih subjekata.

Državni inspektorat izvijestio je da je kao nacionalna kontakt točka za Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) putem EU-RASFF sustava, zaprimio hitnu obavijest da je proizvođač Barry Callebaut Belgium N.V. u sklopu svoje samokontrole utvrdio prisutnost Salmonella spp. u dvije vrste čokolade, a što se kao uzrok potencijalne kontaminacije smatra lecitin soje.

Zbog navedenog je proizvođač obustavio kompletnu proizvodnju i zatražio od klijenata da blokiraju distribuciju čokoladnih proizvoda proizvedenih 25. lipnja i kasnije.

U obavijesti RASFF-a zaprimljena je i informacija da je navedeni proizvod distribuiran kao sirovina jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj te je stoga sanitarna inspekcija Državnog inspektorata “žurno obavila inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je sporna pošiljka proizvoda vraćena proizvođaču”.

– Inspekcijsko postupanje sanitarne inspekcije Državnog inspektorata je i dalje u tijeku zbog utvrđivanja eventualne prisutnosti proizvoda kod drugih subjekata u poslovanju s hranom na teritoriju Republike Hrvatske, a o čemu će javnost biti pravovremeno informirana, poručuju iz Inspektorata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...