Pojas Mohameda Alija kupljen za 6,18 milijuna dolara, kupio ga američki poduzetnik

Američki poduzetnik Jim Irsay kupio je za 6,18 milijuna dolara pobjednički pojas boksačke legende Mohameda Alija koji je osvojio 1974. u meču s Georgeom Foremanom nazvanom “Gužva u džungli” (“Rumble in the Jungle”).

Vlasnik Indianapolis Coltsa NFL-a (liga američkog nogometa) objavio je informaciju o toj kupnji u poruci na Twitteru u nedjelju, rekavši da je “ponosan što je postao čuvar” tog povijesnog pojasa Svjetskog boksačkog vijeća (WBC).

Irsay je dao do znanja da će pojas možda pokazati na izložbi svoje kolekcije u kolovozu u Chicagu i u Indianapolisu u rujnu.

Poduzetnik je poznat kao redoviti kupac zanimljivih predmeta. Posjeduje gitare koje su pripadale Elvisu Presleyju, Johnu Lennonu i Princeu te izvorni rukopis Vodiča za anonimne alkoholičare koji je napisao Bill Wilson 1939.

Prodajna cijena pojasa koju je u nedjelju odredio Heritage Auctions i o kojoj je izvijestio Sports Collectors Daily, među najvišima je plaćenim za neki kolekcionarski predmet povezan sa sportom.

Ali je pobijedio Foremana, dotad neporaženog, u Kinshasi, u Zairu (danas Demokratska Republika Kongo) nokautom u osmoj rundi i osvojio svjetski naslov u teškoj kategoriji.

Ali koji je umro 2016. u 74. godini, nosio je naslov prvaka po WBC-u sve dok ga 1978. nije porazio Leon Spinks.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...