Poljsko – Hrvatska suradnja na popularizaciji podvodne kulturne baštine

Početkom 2022. godine potpisan je dvogodišnji Sporazum o partnerstvu i suradnji između Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdańsku. Glavni povod sklapanju Sporazuma bila je činjenica da je dana 17. svibnja 2021. godine Republika Poljska ratificirala UNESCO-vu Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine. Istu je konvenciju Republika Hrvatska ratificirala još 2004. godine kao treća država na svijetu.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ima zadaću snažno promicati načela Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i njezinu provedbu u Europskoj uniji, jugoistočnoj Europi te drugim državama članicama UNESCO-a, što je ujedno jedan od osnovnih ciljeva u skladu s UNESCO-vim statusom kojeg nosi od 2006. godine.

Navedeni sporazum o partnerstvu provodi se temeljem projekta „Poljsko-hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine’’, a sufinanciran je od strane poljskog ministra kulture i nacionalne baštine u sklopu Programa „Nadahnjujuća kultura“ te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Jedna od glavnih zadaća projekta je promicanje poljske podvodne kulturne baštine Baltičkog mora u Hrvatskoj, kao i hrvatske podvodne baštine u Poljskoj.

U sklopu projekta bit će organizirane dvije izložbe plakata u Hrvatskoj, a u četiri studijske posjete sudjelovat će konzervatori i podvodni arheolozi iz obiju ustanova. Inicijator projekta, Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku, osnovan je 1962. godine i posvećen je istraživanju, očuvanju i prikupljanju nalaza vezanih uz pomorstvo, ribarstvo i pomorsku trgovinu, a jedan od osnovnih ciljeva je i afirmacija poljske pomorske tradicije kroz povijest. Početak suradnje obilježen je odlaskom djelatnika Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u Poljsku. Tijekom trajanja posjete predstavnici Nacionalnog pomorskog muzeja u Gdańsku predstavili su gostima Centar za konzervaciju brodova u Tczew-u, Ribarski muzej u Hel-u te glavnu muzejsku zgradu u Gdańsku gdje su vidjeli bogato opremljene konzervatorske radionice kao i zanimljive stalne i privremene izložbe koje istražuju povijest pomorstva i podvodne arheologije.

U sklopu posjeta organizirana su ronjenja u srednjovjekovnoj luci u Pucku gdje se mogu vidjeti brojni fragmenti drvenih elemenata kao i ostaci drvenog broda iz 13. stoljeća, brodolom ORP Wicher iz 2. svjetskog rata te brodolom Catharina kod gradića Rewa. Program se nastavlja u rujnu ove godine kada će se u Zagrebu u suradnji s poljskim veleposlanstvom u Hrvatskoj održati izložba koja za cilj ima popularizaciju poljske podvodne kulturne baštine.

Ovo nije prva suradnja djelatnika Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru s poljskim kolegama. Tijekom 2018. sklopljen je ugovor o suradnji s Muzejem Prvih Piasta na Lednicy, a u 2019. godini i sporazum o suradnji sa Centrom za podvodnu arheologiju Sveučilišta Niculaus Copernicus iz Toruńa. Od tada je provedeno nekoliko zajedničkih podvodnih istraživanja, a u sklopu ovogodišnjeg posjeta Poljskoj djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru obišli su još neotvoreni novi muzej na jezeru Lednica posvećen počecima stvaranja poljske države, unutar kojeg će biti predstavljena i dugogodišnja podvodna istraživanja na istoimenom jezeru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...