Izaslanstvo Zadarske županije na 25. obljetnici osnutka Podkarpatskog vojvodstva

Župan Božidar Longin predvodio je izaslanstvo Zadarske županije koje je početkom tjedna na poziv maršala Wladyslawa Ortyla sudjelovalo na svečanoj sjednici Skupštine u Rzeszowu povodom 25. obljetnice osnutka Podkarpatskog vojvodstva, prijateljske regije iz Poljske…

Središnji dio proslave bila je svečana sjednica Skupštine Podkarpatskog  vojvodstva u Muzeju dvorca u Łańcutu kojoj su uz brojne uzvanike nazočili i predstavnici partnerskih regija, Prešovske regije iz Slovačke i Zadarske županije. Svečanost je započela svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio nadbiskup Adam Szal, metropolit Przemyśla. Potom je maršal Podkarpatskog vojvodstva Ortyl s predsjednikom regionalnog vijeća Jerzyjem Borczom i vijećnicima vojvodstva, položio cvijeće ispred spomen obilježja zrakoplovne nesreće u Smolensku u kojoj je poginulo 96 osoba iz poljskog političkog i vojnog vrha uključujući i poljskog predsjednika Lecha Kaczinskog. Počast je odalo i izaslanstvo Zadarske županije.

Župan Longin u svojem je obraćanju na svečanoj sjednici istaknuo kako je prijateljstvo regija započelo prije 13 godina i od tada do danas ono se razvija u dobrom smjeru, kojeg svakako možemo i dodatno unaprijediti, posebice kroz gospodarsku i kulturnu suradnju.

„Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Naše države danas streme istom cilju – snažnoj, zajedničkoj i sigurnoj Europi! Vežu nas i emocije prema velikom Papi, Ivanu Pavlu Drugom, koji je bio jedan od najvećih zaštitnika mlade hrvatske države te je i danas omiljeni svetac za nas Hrvate, a ponosni smo da je 2003. godine posjetio sjedište naše županije, Zadar“, poručio je župan Longin.

Uz boravak na svečanoj sjednici, izaslanstvo Zadarske županije u kojem su, uz ostale, bili Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije tijekom svog boravka održalo je više radnih sastanaka. Na primanju kod maršala Władysława Ortyla razgovori su se odnosili na proširenje gospodarske suradnje dviju regija, posebice u području turizma.

“Za nas je ovo bio poseban dan kada smo svečanom sjednicom u dvorcu u Łańcutu proslavili 25. obljetnicu našeg vojvodstva. Drago mi je što ste s nama, hvala vam na pozdravnom govoru i toplim željama”, rekao je maršal Ortyl.

Župan Božidar Longin predstavio je planove za proširenje zračne luke u Zadru i mogućnosti suradnje sa zračnom lukom u Jasionki kod Rzeszówa.

“Moramo jačati našu suradnju, naše regije imaju mnogo toga zajedničkog u kulturnom smislu, imamo i dobru platformu za jačanje gospodarskih odnosa, a to su prvenstveno naše zračne luke koje su već nekoliko godina povezane izravnim letom. Poljaci vole dolaziti na hrvatsku obalu Jadrana, a o tome svjedoče i brojke po kojima su oni treći po broju noćenja i dolazaka u Zadarsku županiju”, naglasio je župan Longin.

U Jasionki, u podkarpatskom znanstveno-tehnološkom parku na radnim sastancima na temu gospodarske suradnje predstavnici Zadarske županije susreli su se s članicom regionalnog upravnog odbora, Małgorzatom Jarosińska-Jedynak. Razgovaralo se o detaljima suradnje u području turizma, poljoprivrede te ostalim sektorima od zajedničkog interesa.

Sastanku su nazočili predstavnici Regionalne razvojne agencije Rzeszów, Regionalnog ureda za zapošljavanje i Regionalne turističke organizacije. Tom je prigodom Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija potpisala sporazum o zajedničkoj prijavi na INTERREG projekt Lead EXPORT (Novi pristup oslobađanju izvoznih mogućnosti u lokalnom gospodarstvu) zajedno s vodećim partnerima iz Podkarpatskog vojvodstva. Projekt je fokusiran na prepoznavanje rješenja za poboljšanje izvoznih sposobnosti lokalnog poslovanja. Cilj projekta je, istaknuto je, okupiti partnere iz različitih regija EU-a kako bi razmijenili znanje, razvili najbolju praksu i implementirali učinkovita rješenja prilagođena regionalnim potrebama

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...