Prema novom Zakon o radu, poslodavac će nesmetano moći ulaziti u stan zaposlenika zbog kontrole

Bit će moguće ugovoriti rad od kuće kao stalni rad ili kao povremen, a ako traje duže od 15 dana u kontinuitetu, poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova radnika.

U Hrvatskoj se spremaju izmjene Zakona o radu.

Novinari portala Savjeti.hr o promjenama u radnim odnosima koje dolaze 2023. godine razgovarali su s odvjetnicima Dorom Ljevar i Danijelom Pribanićem.

Ovo su neke od najbitnijih promjena zakona koji je u pripremi:

1. Ograničenje broja ugovora o radu na određeno vrijeme na tri ugovora

 • Moguće će biti sklopiti samo tri ugovora o radu na određeno vrijeme ili aneksa ugovora kojima se određuje trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca ili s njime povezanim poslodavcima.
 • Pauza između ugovora o radu na određeno vrijeme više neće biti dva mjeseca nego šest mjeseci.
 • Poslodavac će morati pisanim putem obrazložiti radniku zašto odbija sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme ako je radnik uspješno odradio probni rad i radi već duže od šest mjeseci.
 • Ovime će se smanjiti broj radnika koji rade na određeno vrijeme, a posebno ako ih se prebacuje iz tvrtke u tvrtku koje sve imaju istu obitelj kao vlasnike, ili ih se forsira da budu nezaposleni dva mjeseca dok ne istekne pauza do novog zapošljavanja na određeno vrijeme.

2. Poslodavac smije ulaziti u stan radnika koji radi od kuće

 • Poslodavci će trebati ugovoriti uvjete pod kojima će ulaziti u domove radnika koji rade od kuće kako bi mogli kontrolirati uvjete rada.
 • Rad od kuće će biti moguć ako zaštita na radu procijeni da postoji mali rizik od ozljede na radu.
 • Bit će moguće ugovoriti rad od kuće kao stalni rad ili kao povremen, a ako traje duže od 15 dana u kontinuitetu, poslodavac treba odrediti i iznos naknade režijskih troškova radnika.
 • Ovime se omogućuje provjera radi li radnik uistinu iz mjesta koje je prijavio, što je bitno zbog poreznih razloga – plaćanje prireza, zaštite na radu i primjene hrvatskog Zakona o radu.

3. Produženje probnog rada ako je radnik odsutan s rada

 • Probni rad će i dalje trajati najduže šest mjeseci.
 • Ako je radnik bio odsutan tijekom probnog rada zbog bolovanja ili drugih prava, produžuje mu se probni rad za to vrijeme koje je bio odsutan.
  • Ovo do sada nije bilo moguće u privatnom sektoru i poslodavci su bili prisiljeni otkazati radniku u prvih šest mjeseci rada ili riskirati pa nastaviti radni odnos, iako se radnik nije imao prilike dokazati na probnom radu.
 • Probni rad se do sada smio ugovoriti na šest mjeseci iako je sam ugovor o radu bio sklopljen na šest mjeseci ili godinu dana. Time se je gubio smisao probnog rada, pa će po novom Zakonu trajanje probnog rada trebati biti proporcionalno trajanju ugovora o radu na određeno vrijeme.

Sve točke pročitajte na portalu Savjeti.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...