Stručnjaci objavili šokantne podatke o velikom požaru kod Šibenika: Opožarena je površina veća od jednog hrvatskog otoka

Veliki požar koji je prošlog tjedna zahvatio područje oko Vodica i Zatona, uzrokovao je golemu materijalnu štetu. Tijekom šest dana, koliko je požar bijesnio, izgorile su brojne kuće, automobili, ali i maslinici i nisko raslinje.

Koliko su zapravo bili razmjeri požara, odnosno koliko je velika opožarena površina, možda se najbolje može vidjeti iz zraka.

Stručni tim Zavoda za upravljanje prirodnim resursima Oikona, napravio je analizu opožarenog područja koristeći satelitske snimke satelita Sentinel 2B. One pokazuju kako je požarom zahvaćena površina od gotovo 25 kilometara kvadratnih. Za usporedbu, radi se o površini većoj od otoka Vira ili Molata (oko 22 kilometra kvadratna), odnosno tek nešto manjoj od otoka Oliba (oko 26 kilometara kvadratnih).

Za Zagrepčane, to je otprilike površina gradske četvrti Črnomerec, odnosno površina samog gradskog naselja Split.

Stručnjaci iz Oikona ističu kako je ovaj požar bio veći čak i od velikog požara koji je prije pet godina zahvatio predgrađe Splita. Taj je požar, koji je savladan zajedničkim snagama vatrogasaca, lokalnog stanovništva, ali i navijačkih skupina, tada zahvatio površinu od 18,25 kvadratnih kilometara.

S obzirom na suše i visoke temperature koje trenutno vladaju, možemo samo ponoviti apel vatrogasaca da ljudi budu izuzetno oprezni i ne pale otvoreni plamen u blizini suhog raslinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...