U blizini Oliba iz prevrnutog katamarana spašena četveročlana francuska obitelj

Jučer, 27. srpnja u popodnevnim satima u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava očevidaca o uočenim signalima pogibelji (signalne rakete), dok je istovremeno registriran radio-signal (radiofar označivač položaja u nuždi / EPIRB), odaslan sa plovila imena „Oktant“, zastave Republike Francuske sa četiri člana posade, od kojih dvoje maloljetne djece. Katamaran se prevrnuo na poziciji između otoka Planik i Olib te je odmah po dojavi u koordiniranu akciju traganja i spašavanja upućen spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

S obzirom da je netom nakon početka traganja u MRCC Rijeka zaprimljen poziv očevica o dvoje veslača SUP-ova u moru ispred Privlake, službenici LK Zadar preusmjereni su u traganje u tome području.

Policijski službenici su po dolasku na poziciju prevrnutog katamarana, četveročlanu obitelj brodolomaca izvukli iz mora, svi državljani Republike Francuske te ih prevezli u Zadar, gdje su ih u preventivnu zdravstvenu obradu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, čime je spasilačka akcija uspješno završena.

Službenici LK Zadar po završetku traganja za veslačima SUP-ova, nakon što isti nisu pronađeni i nakon što nisu zaprimljene dojave o nestalima, na poziciji prevrnutog katamarana obavili su očevid, utvrdili da nema onečišćenja mora i vlasniku naložili žurno komercijalno uklanjanje plovila, koje predstavlja potencijalnu sigurnosnu opasnost za pomorski promet tim područjem.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar jučer je putem Obalne radio postaje, ORP Rijeka-radio odaslana obavijest o poziciji katamarana, svim sudionicima u pomorskom prometu, izvjestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...