U Hrvatskoj postavljen prvi punjač e-automobila u stup javne rasvjete

Tehnologija za koju se od svojeg osnutka zalaže udruga Strujni krug pojavila se napokon i kao pokusni projekt u našoj zemlji. U Buzinu je ovoga tjedna osvanuo punjač automobila u rasvjetnom stupu.

Europska unija potvrdila je kako će na njezinom teritoriju od 2035. godine biti zabranjena prodaja novih automobila pogonjenih fosilnim gorivima. Paralelno s tom odlukom donesena je ona o reviziji strategije izgradnje infrastrukture koja će podržavati tu veliku promjenu – da bi se prijevoz automobilima i lakim gospodarskim vozilima u potpunosti prebacio na struju, bit će neophodno izgraditi velik broj javnih punionica.

Za jedno relativno jednostavno rješenje za punjenje električnih automobila od svojeg se osnutka zalaže domaća udruga Strujni krug. Oni predlažu da se u Hrvatskoj, ali i šire, punjači automobila instaliraju u stupove javne rasvjete. Struja tamo već postoji, stupovi su ionako vrlo često blizu parkirališnih mjesta, pa logika nalaže da se oni iskoriste za postavljanje malenih punjača. Neke zemlje već su prihvatile ovo rješenje, a u Hrvatskoj je ovoga tjedna postavljena prva takva, doduše testna, punionica.

Pilot projekt u Buzinu

Ona se nalazi u poslovnoj zoni u Buzinu, potvrdio je predsjednik Strujnog Kruga Hrvoje Prpić, a prenosi Tportal. Radi se o testnom punjaču koji će, u sklopu najavljenog pilot projekta, biti ugrađen u 200-tinjak stupova u jednom od planiranih gradova (Zagreb, Velika Gorica, Osijek, Split, Rijeka). Probno razdoblje za ovaj projekt bit će tijekom 2023. godine, a nakon toga cilj je punionice ovog tipa proširiti i na ostale hrvatske gradove u narednim godinama. Ispočetka će punjenje biti besplatno, a kasnije će se početi naplaćivati.

Napomenimo kako je ovdje riječ o “sporim” punjačima, zamišljenima tako da se automobili na njima pune tijekom nekoliko sati, na primjer preko noći. Testni punjač osigurala je tvrtka Smart Energy, dio M SAN grupe. Dostupna snaga je 3,5 kW, a korištenje je dostupno bez plaćanja, putem aplikacije PlugSurfing. U narednih desetak bi se godina diljem Hrvatske trebalo postaviti i do 100 tisuća javnih punjača, kako bi tranzicija na električne automobile prošla glatko, smatraju u Strujnom krugu. “Ovo je prvi prototip koji se može tako koristiti, a u narednim tjednima očekujemo i brojne druge prototipove punjača za stupove javne rasvjete koji su trenutno u svojim završnim fazama kod partnera Strujnoga kruga”, poručili su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...