Zanimljiva interaktivna karta prikazuje najistaknutije osobe iz vašeg rodnog grada; Možete li bez gledanja pogoditi koje ime piše iznad Zadra?

Topi Tjukanov, geograf i dizajner karata u Mapboxu, kreirao je interaktivnu kartu svijeta koja prikazuje različite utjecajne osobe iz različitih područja uključujući kulturu, znanost i sport. Ono što netko doprinosi društvu da bi ga se smatralo značajnim može varirati, pa su istraživači pokušali to suziti i uzeti u obzir pristranosti gdje je to bilo moguće.

Svako ime prikazano na karti određeno je korištenjem osnovnih podataka iz Wikipedije i Wikidata za korištenje. Prema tome, na karti se imena osoba mogu vidjeti u različitim veličinama. Vidljivija imena označavaju viši rang.

Vjerujemo da će vas rezultati ovog projekta, barem kad je riječ o prikaz najistaknutijih osoba u hrvatskim gradovima iznenaditi, možda čak i negativno, piše Bug.

Kartu možete pogledati na ovoj poveznici.

Dakako, ne treba ni naglašavati kako je ime koje dominira Zadrom, pogađate – Luka Modrić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...