Zubčić: “Pred turističku sezonu u mnogim općinama je došlo do smanjenja odvoza komunalnog otpada!”

Županijski vijećnik Jure Zubčić poslao je priopćenje u kojem tvrdi kako je u brojnim općinama došlo do smanjenja odvoza, i to upravo pred turističku sezonu!

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pred samu turističku sezonu u mnogim općinama je došlo do smanjivanja broja odvoz komunalnog otpada. Jasno je da zbog turističke sezone u mnogim općinama diljem županije postoji povećana potreba za odvozom smeća te su se mnoga naša mjesta na obali našli u problemu da su u potpunosti zagušena smećem.

Dosad se ljeti odvozilo tri puta tjedno, a sad se odvozi dva puta tjedno. Taj problem posljednjih tjedan dana prerasta iz problema turizma i u sanitarni problem.

Pokušali smo putem službeno dostupnih dokumenata doći do temelja za takvu odluku i obrazloženja smanjenja broja odvoz u odnosu na prošlu godinu, ali nažalost bezuspješno.

S obzirom da same općine kao i trgovačka društva u javnom vlasništvu nemaju naviku brzog odgovaranja, primorani smo tražiti pitanja javnim putem jer građani to zaslužuju.

Tražimo da se građanima odgovori na sljedeća pitanja:

1. Kako je moguće da je jedino Općina Privlaka zadržala prošlogodišnji program okupljanja otpada? Što su radili svi drugi načelnici i gradonačelnici ako se nisu uspjeli izboriti za svoju općinu?

2. Na temelju kojih argumenata je donesena odluka o smanjenju broja odvoza tijekom turističke sezone?

3. Ako je argument nedostatak radnika kako je moguće da se građanima nudi dodatan odvoz uz dodatno plaćanje? Kako je moguće da u slučaju dodatnog plaćanja, radnika ima dovoljno?

4. Koje rješenje nudi Čistoća s obzirom na povećanu proizvodnju otpada od strane obiteljskog smještaja kao i od ugostiteljskih objekata u ljetnim mjesecima, a otpad se odvozi istim intenzitetom kao zimi?

Vijećnici i vijećnice SDP-a u svojim Općinama upozoravaju na problem te traže odgovore kao i rješenja. Međutim nailazimo isključivo na prebacivanje odgovornosti na Grad Zadar, kao većinskog vlasnika, pa na Čistoću te opet nazad na načelnike općina dok problem postaje sve veći.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...