Zubčić: “Pred turističku sezonu u mnogim općinama je došlo do smanjenja odvoza komunalnog otpada!”

Županijski vijećnik Jure Zubčić poslao je priopćenje u kojem tvrdi kako je u brojnim općinama došlo do smanjenja odvoza, i to upravo pred turističku sezonu!

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pred samu turističku sezonu u mnogim općinama je došlo do smanjivanja broja odvoz komunalnog otpada. Jasno je da zbog turističke sezone u mnogim općinama diljem županije postoji povećana potreba za odvozom smeća te su se mnoga naša mjesta na obali našli u problemu da su u potpunosti zagušena smećem.

Dosad se ljeti odvozilo tri puta tjedno, a sad se odvozi dva puta tjedno. Taj problem posljednjih tjedan dana prerasta iz problema turizma i u sanitarni problem.

Pokušali smo putem službeno dostupnih dokumenata doći do temelja za takvu odluku i obrazloženja smanjenja broja odvoz u odnosu na prošlu godinu, ali nažalost bezuspješno.

S obzirom da same općine kao i trgovačka društva u javnom vlasništvu nemaju naviku brzog odgovaranja, primorani smo tražiti pitanja javnim putem jer građani to zaslužuju.

Tražimo da se građanima odgovori na sljedeća pitanja:

1. Kako je moguće da je jedino Općina Privlaka zadržala prošlogodišnji program okupljanja otpada? Što su radili svi drugi načelnici i gradonačelnici ako se nisu uspjeli izboriti za svoju općinu?

2. Na temelju kojih argumenata je donesena odluka o smanjenju broja odvoza tijekom turističke sezone?

3. Ako je argument nedostatak radnika kako je moguće da se građanima nudi dodatan odvoz uz dodatno plaćanje? Kako je moguće da u slučaju dodatnog plaćanja, radnika ima dovoljno?

4. Koje rješenje nudi Čistoća s obzirom na povećanu proizvodnju otpada od strane obiteljskog smještaja kao i od ugostiteljskih objekata u ljetnim mjesecima, a otpad se odvozi istim intenzitetom kao zimi?

Vijećnici i vijećnice SDP-a u svojim Općinama upozoravaju na problem te traže odgovore kao i rješenja. Međutim nailazimo isključivo na prebacivanje odgovornosti na Grad Zadar, kao većinskog vlasnika, pa na Čistoću te opet nazad na načelnike općina dok problem postaje sve veći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...