Donald Trump odbio odgovarati na pitanja u istrazi u New Yorku, kaže da je to lov na vještice

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbio je u srijedu odgovarati na pitanja u sklopu istrage u New Yorku o poslovnim praksama svoje obitelji, javlja BBC.

Trump je u srijedu stigao na ispitivanje u ured državne tužiteljice New Yorka, Letitije James.

Državni dužnosnici optužuju Trumpovu tvrtku da je dobila porezne olakšice i zajmove zahvaljujući lažnim ili obmanjujućim procjenama vrijednosti imovine.

Trump optužbe odbacuje i smatra da je istraga lov na vještice.

“Godine rada i deseci milijuna dolara potrošeni su na ovu dugotrajnu sagu, a sve uzalud”, istaknuo je u priopćenju. “Odbio sam odgovarati na pitanja u skladu s pravima i privilegijama koje po Ustavu Sjedinjenih Država ima svaki građanin”.

Nekoliko dana prije toga FBI je izveo raciju na njegovu imanju na Floridi Mar-a-Lagu, u sklopu odvojene istrage o tome kako je postupao s povjerljivim dokumentima.

Istraga državne tužiteljice New Yorka je građanska, dok bi paralelna istraga koju provodi okružni tužitelj Manhattana mogla rezultirati kaznenim optužbama.

Pravni stručnjaci rekli su da je Trump možda odbio odgovarati na pitanja jer bi se odgovore možda moglo iskoristiti u toj kaznenoj istrazi.

Pozvao se na 5. amandman Ustava, koji omogućuje osumnjičenicima da ne moraju svjedočiti protiv sebe u kaznenoj istrazi.

Ured tužiteljice James objavio je da je njegov iskaz među posljednjim koracima u istrazi.

Tužiteljica bi na kraju istrage mogla podići tužbu protiv Trumpa ili njegove tvrtke i tražiti da plate novčanu kaznu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...