Nekretnine na Jadranu u godinu skuplje za 10,9 posto, u jednom gradu kvadrat doseže 8 tisuća eura

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2022. u prosjeku su porasle za pet posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 13.5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. Do sada u tom razdoblju najviši rast cijena stambenih nekretnina ostvaren je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10.4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Novi stambeni objekti u prvom tromjesečju poskupjeli su u prosjeku za 9.2 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine. U odnosu pak na prvo tromjesečje prošle godine, cijene novogradnji ojačale su za 20.3 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u srpnju.

Cijene postojećih stambenih objekata više su za 4.4 posto na kvartalnoj, a 12.5 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju 2022. u odnosu na posljednji lanjski kvartal u prosjeku su za Grad Zagreb više za 6.5 posto, za Jadran 3.3 posto, a za ostala područja 6.4 posto. I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 16 posto, na Jadranu rast je iznosio 10.9 posto, a na ostalim područjima 14.4 posto.

Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj je na dubrovačkom području, piše HRT.

“Sada je već cijena preko 4000 eura, neka srednja, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda”, rekao je Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.

Cijena od 4 tisuće eura po kvadratu odnosi se na manje atraktivne dijelove grada. Za Ploče ili Lapad cijene su i dvostruke veće.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...