Ovo je nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Na Korzici puhao vjetar od 224 km/h, padala tuča veličine teniske loptice!

Snažne oluje poharale su u protekla 24 sata veći dio Europe, a najmanje 13 osoba poginulo je, uključujući i djecu.

Jaki vjetrovi odnijeli su živote u Austriji, Italiji i francuskom otoku Korzici, a većina ljudi stradala je kada je stablo palo na njih.

Oluje u Europi uslijedile su nakon tjedana visokih temperatura i toplinskih valova. Na Korzici je puhao vjetar jačine od čak 224 km/h, a oštećena su brojna stabla i mobilne kućice, dok je vjetar u Veneciji otpuhao zid sa zvonika bazilike Svetog Marka, prenosi BBC.

Šef regije Eugenio Giani objavio je snimku panoramskog kotača koji se nekontrolirano vrti u Piombinu.

Vlasti na Korzici potvrdile su kako je poginula i 13-godišnja djevojčica kada je stablo palo na nju u kampu.

Još jedan muškarac poginuo je na sličan način, dok je 72-godišnja žena poginula nakon što je njezin automobil udario krov kolibe na plaži.

Nekoliko je kampova na Korzici evakuirano sinoć zbog opasnosti, a francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin kazao je bi mogla biti proglašena prirodna katastrofa te potvrdio kako je još najmanje 20 osoba ozlijeđeno, od kojih je njih četvero u teškom stanju.

Petnaestak intervencija bilo je i u Riccioneu u Italiji, a ceste i rive bile su poplavljene zbog obilnih kiša. Zabilježena je i tuča veličine teniskih loptica koja je uništila brojna vjetrobranska stakla automobila i krovove.

Svjedoci tvrde kako je oluja bila potpuno neočekivana te da za nju nisu izdana nikakva upozorenja.

– Dosada nikada nismo vidjeli tako velike oluje kao ovu, čovjek bi pomislio da se radi o monsunu – kazao je vlasnik restorana Cedric Boell.

U Austriji su poginule dvije djevojčice nedaleko od jezera u Cerinthiji, a kasnije su potvrđene još tri smrti. Smrt muškarca i žene kasnije je potvrđena i u Italiji. Jak vjetar pogodio je i Sloveniju, a objavljena je i snimka na kojoj vjetar nosi krov zgrade.

U Toskaniji su oštećeni brojni resorti uz obalu, a jaki vjetrovi odnosili su suncobrane na Trgu svetog Marka u Veneciji.

Za razliku od francuske Korzike, na talijanskoj Siciliji nastavio se toplinski val s temperaturama višim od 40 Celzijevih stupnjeva.

Podsjetimo, upozorenja za potencijalno opasno vrijeme izdano je i za Hrvatsku, dok je za Istru i Kvarner izdan narančasti alarm.

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku. Upozorenje drugog stupnja zahvaća sjeverni Jadran i Istru, dok upozorenje prvog stupnja zahvaća središnji Jadran i dio središnje Hrvatske. Na obali su mogući tuča, jaki udari vjetra, obilne padaline i tornada, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...