Poznanici silovatelja za kojim je zadarski sud raspisao tjeralicu: “Pobjegao je kod rodbine u inozemstvo. Danima prije slobodno se šetao ulicama Zadra”

Mladi muškarac iz okolice Zadra koji je prije 20-ak dana nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog grupnog silovanja maloljetne djevojke, uspio je pobjeći hrvatskom pravosuđu. Više izvora tvrdi da je već napustio Hrvatsku. Naime, njegovi poznanici kažu nam da ima rodbinu u više zemalja, pa pretpostavljaju kako se kod njih sklonio.

Tamo će, međutim, moći boraviti samo dok ne bude pronađen. Nakon što ga lociraju i uhite, 22-godišnjak osuđen za silovanje bit će izručen Hrvatskoj jer, kako je potvrđeno Telegramu, ima samo hrvatsko državljanstvo. Drugim riječima, za razliku od nekih poznatih osuđenika, državljanstvo strane države neće ga moći spasiti od istražnog zatvora koji mu je određen automatski nakon što je dobio kaznu strožu od pet godina.

Ipak, i ovaj posljednji slučaj pokazuje koliko je jednostavno pobjeći iz Hrvatske tijekom suđenja za teška kaznena djela za koja je zapriječena višegodišnja zatvorska kazna.

Sud ih pustio na slobodu

Ovaj slučaj od početka izaziva i dodatne kontroverze. Osim zbog gnjusnog kaznenog djela u kojem je maloljetna djevojka godinu dana bila žrtva seksualnog zlostavljanja šestorice mladića, javnost je zgrozila i činjenica da su osumnjičeni vrlo brzo nakon uhićenja u jesen 2019. pušteni da se brane sa slobode. Nakon žalbe tužiteljstva ipak su završili u istražnom zatvoru, no već mjesec dana kasnije opet su bili na slobodi.

Tijekom cijelog suđenja branili su se sa slobode. Kada je konačno 29. srpnja ove godine Županijski sud u Zadru prvookrivljenom izrekao sedam godina zatvora to je značilo da će pravomoćnost presude čekati u istražnom zatvoru. Poznato je da se za kazne od pet godina zatvora i strože obavezno izriče istražni zatvor.

Za sada nema potvrde je li osuđeni mladić u trenutku izricanja presude već napustio Hrvatsku ili je čak pobjegao ranije. No, bilo kako bilo, nikakvim mehanizmima Hrvatska nije mogla to spriječiti.

U zatvor nakon presude

“U tom postupku bilo je optuženo šest mladića i svi su se branili sa slobode. Na ročištu na kojem je 29. srpnja svima njima objavljena nepravomoćna presuda, prvookrivljeni se nije pojavio. On je tada nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Kako je riječ o kazni višoj od pet godina zatvora, odmah po izricanju nepravomoćne presude, njemu je određen tzv. obligatorni istražni zatvor. Nakon toga sud je izdao nalog policiji da ga s njegove adrese prebivališta dovede u zadarski zatvor. Policija je sudu javila da on na adresi prebivališta nije nađen te je za njim sada raspisna tjeralica”, kazala je sutkinja Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović.

Njezino sudsko vijeće donijelo je nepravomoćnu presudu skupini optuženika. Drugookrivljeni je dobio dvije i pol godine zatvora, treći je osuđen na tri godine, a četvrti na godinu. Petooptuženom maloljetniku su izrečene tri godine maloljetničkog zatvora, dok je šestookrivljeni dobio 100 sati humanitarnog rada.

Viđali ga danima po Zadru

Dio Telegramovih izvora bliskih obitelji mladića tvrdi kako su ga još do nedavno viđali po Zadru i okolici. No, policija ga nije pronašla, pa je sud odlučio raspisati tjeralicu. To sada znači da će za njim tragati hrvatska policija, a ubrzo i policije svih drugih zemalja, nakon što se izda Europski uhidbeni nalog, te međunarodna tjeralica.

Istovremeno, njegova odvjetnica Darija Krajina Štivičić potvrdila je za Telegram da je danas zaprimila rješenje suda o određivanju istražnog zatvora.

“Svakako da će moj branjenik poštivati sve ono što mu je određeno od strane hrvatskog suda”, kazala je dodajući kako na rješenje ima pravo žalbe. O toj žalbi odlučivat će Visoki kazneni sud RH, međutim, žalba ne odgađa primjenu rješenja. Hoće li se njezin branjenik javiti u zatvor nije nam željela otkriti, ni potvrditi hoće li iskoristiti zakonsku mogućnost za žalbu, donosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...