Prilikom posjeta Zadarskoj županiji, hrvatsko – ukrajinski rječnik darovan djeci ukrajinskih branitelja

U Domu Zadarske županije djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja kojima je  Zadarska županija organizirala desetodnevni boravak u Zadru ugostio je 17. kolovoza 2022. godine župan Božidar Longin sa suradnicima. Na prijemu su bili i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, zatim u ime ukrajinskog veleposlanstva Nina Kyrylych, supruga Nj. E. Vasilja Kyrylycha, veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj, te Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Župan  Longin je poručio kako je hrvatski narod i stanovnici Zadarske županije suosjećaju s patnjama naroda u Ukrajini jer su i sami u Domovinskom ratu doživjeli isto. Istaknuo je kako prijateljima u nevolji treba pomoći te kako je i prijateljska pomoć stigla iz Ukrajine  za vrijeme rata u Hrvatskoj. Poželio je potom djeci i njihovim obiteljima ugodan boravak u Zadarskoj županiji.

Voditelj predstavništva Zlatev ukazao je na odgovornost i strateške interese Europske unije za pomoć Ukrajini, te se osvrnuo i na europsku budućnost Ukrajine, kroz njeno pridruživanje Uniji.

Emocije je u svom obraćanju teško suzdržavala Nina Kyrylych, poželjevši djeci i njihovim obiteljima da zaborave na strahote rata te koliko god mogu i na bol koju nose u sebi. Veliku zahvalu uputila je Zadarskoj županiji na pomoći i omogućavanju da djeca dobiju odmak od strahota rata.

Uz uspomene, djeca će iz posjeta Zadru ponijeti i Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu uz koji će im učenje hrvatskog jezika biti lakše.

Naime, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj izradili su Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu. Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku, te na napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice Rječnika prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova, te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice.

Rječnik je besplatan i možete ga preuzeti u centru EUROPE DIRECT Zadar, a elektroničko izdanje dostupno je i online.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Mrežom upravlja Europska komisija, a naš zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Zadarska županija je u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala je dolazak i smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja, uzrasta od 6 do 18 godina u razdoblju od 11. do 21. kolovoza 2022. u Zadru. U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece. Tijekom boravka u Zadru, djeca će posjetiti i kraljevske gradove Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko.

Galeriju ovog događaja možete pogledati niže…

Zadarska županija ugostila djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...