Rubeša uputio Urbi et Orbi: “Neka pitanja i odgovori krivo su protumačeni, imam vam se potrebu obratiti”

Predsjednik Nadzornog odbora KK Zadra, svojevrsna alfa i omega kluba, Ante Rubeša, upio je jutros, nedugo nakon gradonačelnika, svoje obraćanje puku i narodu Zadra, ne bi li, kako kaže, pojasnio neka pitanja i odgovore koji su ostali nedorečeni od prošlog obraćanja.

Ako ste raspoloženi za teme poput kluba, Jazina, igrača, kredita, transparentnog trošenja, nismo-mi-oni-su, i sličnih, predlažemo čitanje priopćenja kojeg donosimo u nastavku.

Poštovani, pošto je nakon zadnje press konferencije nekoliko pitanja i odgovora krivo protumačeno ili je jednostavno ostalo nedorečeno, imam Vam se potrebu obratiti. Jedno od tih pitanja sigurno je i kredit oporavka Kluba. 

Nikad nisam izjavio da će klubu biti potrebno 6.5 mil. Kn. Neozbiljno je sad nagađati dok je revizija u tijeku ali uzimajući u obzir obavezu zatvaranja predstečajne nagodbe od 5.8 mil Kn, novog kredita od 850.000 Kn, koji nam je ispao iz Željkovog ormara, koji nam dolazi na naplatu u rujnu a podignut je bez ičije suglasnosti, baš u vrijeme afere Za-Dar,  kredit od 3.7 mil. Kn, kojim smo morali zatvoriti ugovorene obveze od ove sezone, koje smo također naslijedili… Ako bude bilo potrebno duplo od spominjanog iznosa, možemo biti zadovoljni. 

Želim istaknuti je da to nije kredit za kupnju novih igrača i netransparentno trošenje proračunskih sredstava, već kredit za spas još možda jedine tradicije, koja živi medu našim sugrađanima. Vjerujem da postoje političari koji misle da je bolje nešto ugasiti, uništiti pa rasprodati skupocjeno zemljište. Ja vjerujem da je KK Zadar moguće i potrebno spasiti, pa iako to značilo moje političko samoubojstvo. Marketinški učinci Zadra, kao košarkaškog grada, nadilaze granice naše regije pa čak i države. Poštenim upravljanjem s naglaskom na marketinške aktivnosti u budućnosti bi Grad, mogao imati benefite od Kluba, u raznim gospodarskim granama. Svi si trebamo postaviti pitanje, da li želimo da se klub spasi ili ugasi. Privatizacija nam je svima u interesu te već pripremamo izmjene i dopune Statuta, kako bi potencijalnim investitorima olakšali preuzimanje određenih paketa u vlasništvu. Ali moramo biti svjesni da je to u današnje vrijeme jako teško, pogotovo u košarci koja nije samoodrživ sport. Otvoreni smo za dodatak imenu ali i za tako nešto, klubu je potrebna stabilizacija. 

Više sam puta u javnosti isticao da će ubuduće klub preuzimati odgovornost za svoje obveze pa tako i za ovaj kredit. Do sada je Grad Zadar što izravno, što rebalansima, što cesijama s Višnjikom, na ime KK Zadra trošio cca 15 mil kn proračunskih sredstava godišnje. Od sada i ubuduće će trošiti 5 mil. Kn, odnosno umanjeno za 500 tis. Kn, kojim će se otplaćivati dugoročni kredit i njegove kamate. Na ovaj način će javnost i vijećnici moći transparentno pratiti vraćanje kredita. Razlog zašto kredit a ne pozajmica, je taj što vise ne želimo uzimati novac, koji bi trebao biti namijenjen svim građanima. Taj novac je zasigurno moguće bolje iskoristiti ako ga toliko ima na raspolaganju. Npr. za izgradnju novog vrtića, škole ili doma za umirovljenike. 

To ne znači da će u budućnosti klub imati problema sa sastavljanjem rostera.  Obaveza Direktora da privuče dodatna sponzorska sredstva, te  odgovornost SD da ispregovara najbolji omjer cijene i kvalitete pojedinih igrača je od sad pravilo. Upravo te obaveze i odgovornost koje su preuzeli, formirale su visinu njihove place. 

Ako naši prijedlozi, „prođu“ kod većinskog dioničara, vlasnika (Hdz), obvezat ćemo se i za iznos, kojim bi dodatno participirali u vraćanju kredita.

Želimo od vlasnika (Hdz), da nam vrati Dvoranu Jazine u cijelosti sa svim svojim poslovnim prostorima, od kojih je najam nekad uprihodio Klub od kojeg se plaćala cijela klupska radna zajednica! 

Sva ta imovina je zakonski morala biti prebačena na Grad Zadar, prije predstečajne nagodbe. Upravo na tu temu nas očekuju razgovori s nadležnim pročelništvom i predstavnicima izvršne vlasti. Mišljenja smo da ne bi klub trebao ispaštati, što su do sad njime upravljale neodgovorne uprave. Ako bi Grad klubu vratio na korištenje i iskorištavanje prostore (isto kao i Nasadama Ledanu), sigurni smo da bi uspjeli Dvoranu još dodatno valorizirati, pa čak organizirati manifestacije i natjecanja drugih sportova i djelatnosti. Sve to bi nam itekako pomoglo u stabilizaciji i prije svega napretku operativnog funkcioniranja kluba. 

Do početka ove sezone namjeravamo u potpunosti urediti Dvoranu Jazine. Zatražili smo ponude za sanaciju kompletne stolarije i ulaznih vrata, uređenja svlačionica, tuševa i ostalih dvoranskih prostora te kompletno nove dvoranske opreme,  strunjača, klupa za igrače i zapisnički stol. Također unaprijedit ćemo sustav grijanja i hlađenja dvorane. Obratili smo se agencijama i udrugama, koje se bave privlačenjem već uplaćenih sredstava europskoj uniji. Želimo postaviti solare na krov dvorane, te tako uštedjeti na najvećoj stavci održavanja dvorane.

Sredstva za podmirenje neophodnih troškova ćemo osigurati raskidom nepovoljnog ugovora sa ŠC Višnjikom, za čije smo usluge do sad plaćali 2.2 mil. Kn godišnje. Sastanke na tu temu smo već obavili s direktorom Višnjika, koji nam je predložio prijedlog nove satnice po našim potrebama. Zbog sponzorskih obaveza seniorski pogon će ostati na Višnjiku. Ovim potezom ćemo ostvariti uštede od preko 70% na toj stavci, uredit ćemo dvoranu Jazine, gdje će naši treneri iz omladinskog pogona i Sportski direktor, imati puno fleksibilnije uvjete za određivanje satnice treninga. Također u dvorani Jazine postoji velika novouređena teretana, te smo uvjereni da ćemo s našim najmoprimcem uspjeti, dogovoriti termine za naš omladinskih pogon.

Želimo najaviti promjene u omladinskom pogonu, prvenstveno u odnosu kluba prema perspektivnim igračima. Želimo svim našim perspektivnim igračima između ostalog osigurati fakultetsko obrazovanje na trošak kluba, podizanje visine place na prvom ugovoru sa 700 Kn, kao što je to do sad bio običaj, na iznos minimalne plaće u RH, ostvarivanje mogućnosti zaposlenja u klubu nakon ili u slučaju prekida karijere, sudjelovanja na puno vise internacionalnih turnira, te organizaciju jakih natjecanja za sve omladinske kategorije. Pojačanja i ulaganje ne samo u igrački kadar, već i u trenerski kadar omladinske škole i seniorskog pogona. Individualni rad sa svim perspektivnim pojedincima, svih dobnih kategorija. Želimo kao što smo i nekad bili, postati baza za sve kvalitetne mlade košarkaše s područja regije pa i šire.

Svjesni smo da postoji bojazan i sumnja u javnosti, posebice kod roditelja naših polaznika omladinske škole, ponajviše zbog trenutnih uvjeta u dvorani Jazine. Stoga ih iznošenjem naših vizija i ciljeva, želimo zamoliti da nam daju priliku. Nama je omladinski pogon najbitniji i na njega smo mislili kad smo u javnosti komunicirali, sad već uzrečicu „Zadarska Dica“. To je sustav koji želimo nadograditi, vjerujemo da ćemo uz stručne, školovane i iskusne trenere u tom i uspjeti”, piše Ante Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...