Stručnjakinja o teškoj jeseni: “Dođe li do nestašice suncokretovog ulja imat ćemo palmino”

O sušama koje su zahvatile Hrvatsku i teškoj jeseni koja očekuje poljoprivrednike u Novom danu na N1 televiziji govorila je Zvjezdana Blažić stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

“Poljoprivrednici su ove godine izloženi svim mogućim rizicima, no sada je nastupila i velika nesigurnost. Osim ovih udara koji su vezani uz tržišne poremećaje, sada klimatske nepogode utječu na troškove i prinose koje mogu ostvariti”, rekla je Blažić.

Kaže da su cijene na globalnim tržištima počele padati.

“Srpanj je bio četvrti mjesec zaredom u kojem globalno padaju cijene hrane i to u svim kategorijama. Žitarice su pale do 15 posto. Sama najava mogućnosti izvoza iz Ukrajine utjecala je na smanjenje cijena. Poljoprivrednicima su s druge strane ulazni troškovi i dalje izuzetno visoki”, rekla je.

Kako navodi, potrošači će teško osjetiti smanjenje cijena, dok će se poljoprivredni proizvođači naći u “nemogućoj poziciji”.

“Prinosi u jesenskoj žetvi bit će jako loši. Ovdje govorimo o Hrvatskoj, koja je stradala radi suše”, rekla je.

“Poljoprivrednici su ovisni o potporama”

“Mi smo što se tiče žitarica i uljarica uistinu samodostatni, no što se tiče svih drugih poljoprivrednih proizvoda, nismo baš na nivou samodostatnosti. Kada je riječ o povrću, samodostatni smo samo 60 posto”, rekla je.

Tvrdi da će se smanjiti potrošnja skupljih vrsta mesa, poput teletine i junetine.

“Ljudi se sve više okreću robnim markama i raste potrošnja niže dodane vrijednosti. U vrijeme recesije se mijenjaju navike potrošača i treba dugo vremena da se vrate starim navikama”, rekla je.

Navodi da bi, kada bi došlo do nestašice, poljoprivredni proizvođači mogli pokušati promijeniti recepture određenih proizvoda.

“Razni proizvodi poput ulja imat će jeftinije sastojke. Primjerice, umjesto suncokretovog ulja imat ćemo palmino”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...