Svi imaju nešto za reći, ali evo što iz HEP-a kažu o najavljenom rastu cijena struje

Zbog najava o poskupljenju električne energije, kao i činjenici da je cijena struje na burzama višestruko skočila, N1 je kontaktirao HEP u potrazi za odgovorom koliko je struja poskupjela dosad te hoće li biti daljnjih poskupljenja, kako za kućanstva, tako i za poduzetnike.

“Aktualne cijene električne energije za kućanstva koje su u primjeni od 1. travnja 2022. usklađene su s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koje je donijela Vlada RH i vrijede do daljnjega. Račun za električnu energiju u prosjeku je porastao za 27 kuna mjesečno ili 9,4 posto”, rekli su im iz HEP-a.

Što se cijena struje za poduzetnike tiče, iz HEP-a ističu da je svim opskrbljivačima osnovni kriterij za formiranje ponude trenutna tržišna (burzovna) cijena električne energije.

“Za hrvatsko je tržište referentna regionalna burza sa sjedištem u Budimpešti. Na toj se burzi veleprodajna cijena isporuke za godišnji ugovor, s oko 50 eura za MWh u 2020. i prvoj polovici 2021. podigla krajem 2021. iznad 200 eura da bi trenutačno iznosila gotovo 700 eura. S obzirom na to da se ponude opskrbljivača kontinuirano usklađuju s kretanjima cijena na burzi (definiraju se u trenutku izrade za konkretnog kupca), ne postoji konkretno predviđanje promjene cijena za razdoblje do kraja godine”, rekli su nam iz HEP-a.

Napominju da se nove cijene primjenjuju samo na nove ugovore o opskrbi.

“Kupci HEP Opskrbe mogu sklopiti ugovore o opskrbi s različitim rokom trajanja – od jedne do tri godine. S obzirom na trenutno stanje na tržištu električne energije, povoljnija cijena ostvaruje se sklapanjem ugovora na dulji rok”, ukazuju iz HEP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...