U Britaniji opet cijepe protiv dječje paralize, u otpadnim vodama otkriven novi soj virusa

Britanski ministar zdravstva Steve Barclay kaže kako zasad nema nijednog dijagnosticiranog pacijenta s dječijom paralizom te da je rizik za širu populaciju vrlo nizak, ali drži da je prevencija ipak potrebna.

Naglašava da se ne radi o tzv. divljem virusu, već o virusu koji je u otpadne vode stigao iz cjepiva.

Stručnjaci objašnjavaju da je virus pronađen u kanalizaciji osam britanskih općina iz živog, ali oslabljenog oralnog cjepiva koje se daje djeci u nekim zemljama.

Ono kod njih ne uzrokuje bolest, ali ga djeca neko vrijeme izlučuju kroz probavni sustav, cirkulira u nedovoljno cijepljenim zajednicama dovoljno dugo da mutira u verziju koja nalikuje divljoj dječjoj paralizi.

Odbor koji savjetuje britansku vladu o cijepljenju drži da je docjepljivanje potrebno, što je vlada i prihvatila sredinom ovog tjedna, nakon čega se krenulo u kontaktiranje roditelja ne bi li ih potaknuli na dodatno cijepljenje.

Virus se pojavio u otpadnim vodama, smatraju stručnjaci, jer dio zemalja i dalje koristi oslabljeno živo cjepivo protiv dječje paralize, koje onda može “donijeti” virus u otpadne vode.

U Hrvatskoj se od 2008. koristi mrtvo trovalentno cjepivo, a praćenje otpadnih voda nije zasad pokazalo da u njima ima poliovirusa, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Stručnjaci kažu da to mrtvo cjepivo ne može mutirati.

U Hrvatskoj su zadnji slučajevi polija zabilježeni devedesetih godina, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...