Važan za hormone štitnjače: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink i kako ga vratiti

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij.

Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3. Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače.

Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge.

Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani, javlja Zadovoljna.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku…

  • …akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
  • …nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
  • …respiratornih i gastrointestinalnih problema
  • …gubitka apetita
  • …letargičnosti
  • …gubitka kose
  • …sporog zarastanja rana
  • …opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

  1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
  2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
  3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)
  4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
  5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)
  6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
  7. Jaja
  8. Cjelovite žitarice
  9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
  10. Tamna čokolada
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...