Ugostitelj s Vira otkriva koliko je burgera po cijeni od 1250 kuna prodao: “Samo zbog njega su došli gosti iz Vukovara. Dogodine će koštati 2500 kuna”

Kraken Bar na otoku Viru, koji je nekad bio sinonim za masovni i jeftini turizam, odlučio je svojim gostima ponuditi ekskluzivne proizvode.

Vlasnik Ante Bašić, 26-godišnji ugostitelj čija je obitelj već 40 godina u ovom poslu, ne skriva te cijene i kaže da je svjestan da su one mnogima previsoke, no ističe kako je na otoku htio napraviti nešto drugačije, luksuznije i bolje od uobičajene ponude fast fooda, pizza, ćevapa i špageta.

– Da, točno je. Burger košta 1250 kuna. Ali, zbog njega sam svaki puta u minusu, jer su sastojci nevjerojatno skupi. Zato ću iduće sezone morati udvostručiti cijenu. Koštat će 2.500 kuna – otkriva Ante za Jutarnji list.

Ante kaže da se radi o burgeru u kojem je pljeskavica od dvije vrste vrhunske i odležane govedine. Pecivo je njihovo, domaće, a karamelizirano je smeđim šećerom. Grand marnier umak radi se od tog vrhunskog konjaka, a u burger ulaze i gušćja jetra, karamelizirani luk u crnom vinu, rikola uzgojena pomoću UV svjetla u stopostotnom balsamico octu, engleski sir za koji su morali dobiti posebne dozvole kako bi ga uvezli, te talijanski sir čija je specijalnost što sazrijeva u pećini. Sve se nadopuni cherry rajčicama u vinegrette umaku od mandarina, a da bi iskustvo bilo potpuno na vrh burgera, kao ukusna dekoracija, dolazi veliki rep jastoga.

– Tako sam izračunao da me svaki burger košta 1248 kuna kad se podmire svi troškovi. Zato ću ga iduće godine morati prodavati po duplo većoj cijeni, odnosno 2.500 kuna, jer ovako je neisplativ. Sastojci su izuzetno delikatni i neke je vrlo teško pronaći. Kako je moja obitelj dugo u ugostiteljstvu, puno sam putovao i degustirao razne stvari po restoranima. Možda ovo jest najskuplji burger u državama bivše Jugoslavije, ali nije najskuplji na svijetu. U Belgiji se prodaje burger optočen dijamantima i zlatnim listićima, a cijena mu je 30 tisuća dolara – kazuje za Jutarnji Ante.

Govoreći o klijentima svog restorana, kaže da ih ne nedostaje. Nedavno mu je na ovaj, najskuplji burger u regiji, stigao otac sa sinom iz Vukovara. Vidjeli su na internetu snimku i htjeli probati, a bili su oduševljeni. Primjećujemo kako se za taj novac može pojesti izuzetan ručak u nekom finom restoranu na obali.

– Istina! Ali ovo nije jelo koje ćete jesti svaki tjedan nego možda jednom u životu. Dečko će poželjeti izvesti djevojku na spoj na najskuplji burger u Hrvatskoj, pa će ga podijeliti, jer je dovoljno zasitan da se i dvoje mogu najesti. Želja mi je napraviti posebnu priču, a oni koji ne žele toliko platiti uvijek mogu izabrati nešto iz naše ponude u cjenovnom rangu od 50 do 100 kuna. Pića su od 10 do 2600 kuna, dakle, za svakog ima nešto – objašnjava svoju poslovnu filozofiju ovaj mladić.

Kaže kako je u godinu dana prodao sedam ovih najskupljih, ali ukupno 50.000 burgera svih vrsta, pa se šali da je uspješniji i od nekih poznatih lanaca brze hrane.

– Na prvom mjestu nam je kvaliteta. Gotovo sve sastojke radimo sami. Uvijek sam htio nešto malo drugačije. Tako smo donedavno imali burger za kojeg jmčim da je najljuči na svijetu, sve se, od mesa do umaka, radilo s carolinom reaper, najjačom ljutom papričicom u Europi. Svaki got morao je potpisati izjavu kojom priznaje da ima više od 18 godina te da burger jede na vlastitu odgovornost. Jedna gošća pala je u nesvijest. Osobno sam uspio pojesti samo jedan i pol griz, a rekord je gost koji je uspio tri puta zagristi. Shvatili smo da to možda nije najbolja poslovna ideja, jer čemu burger koji nitko neće do kraja pojesti – smije se simpatični Ante.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...