Gdje je najbolje promijeniti kune u euro? Smiju li se zaokruživati cijene?

Što točno podrazumijeva Etički kodeks, koliko dugo traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena, postoje li posebna pravila o načinu dvojnog iskazivanja – neka su to od najčešćih pitanja na koja ovih dana odgovaraju stručne službe Ministarstva gospodarstva. 5 najčešćih pitanja izdvojila  je za Radio Zadar, Lucija Sušić , voditeljica Odjela za izobrazbu i informiranje potrošača pri Ministarstvu gospodarstva:

Što se gospodarstvenika tiče, osobito trgovaca, najviše nedoumica imaju oko zaokruživanje cijena pri preračunavanju kuna u eure. Npr. pitaju ako je nešto 10,36 eura može li se zaokružiti na 10,40 eura jer tako izgleda ljepše – kaže Sušić i odgovara : – Ne, izračun se ne može zaokruživati kako kome odgovara, preračunavanje se mora provoditi prema službenim pravilima. Proračun mora biti u cent točan!

Što se građana tiče, oni su još uvijek dosta zbunjeni jer je najčešće pitanje koliko dugo traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Podsjećamo, počelo je 5. Rujna i traje sve do kraja 2023. godine. Mnogi građani misle i kako je s dvojnim iskazivanjem cijena automatski počelo i plaćanje u eurima, dodaje Sušić: – Ne, i dalje je relevantna valuta kuna, do 31.12. ove godine. U trgovinama će se moći plaćati gotovim novcem kune i gotovim novcem eura dok traje razdoblje dvojnog optjecaja odnosno tijekom prva dva tjedna od datuma uvođenja eura.

Svima još nije jasno ni što je etički kodeks, a poslovni subjekti često pitaju i Postoji li nekakvo pravilo o načinu isticanja dvojnih cijena?

– Ovaj detalj pak nije zakonom reguliran, o modalitetu iskazivanja dvojnih cijena odlučuje svaki subjekt samostalno, no preporuka je izbjeći zbunjivanje potrošača pa koristiti što jednostavnije fontove i što manje boja na naljepnicama.

Iz Ministarstva gospodarstva podsjećaju i kako bez naknade, zamijeniti kunu u euro možete u poslovnicama FINE i Hrvatske pošte, a moći ćete to i u bankama. Sve detalje i razna pitanja/odgovore u svezi s prelaskom na euro u RH možete doznati na stranici euro.hr te na stranicama Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...