Isključujete motor na semaforu kako biste uštedjeli? Ta metoda bi vas mogla skupo koštati

Ovih dana nije rijetkost da ljudi pokušavaju uštedjeti gdje god stignu i mogu. I dok neki pokušavaju uštedjeti tako što se više voze biciklom ili koriste javni prijevoz, mnogi nisu u mogućnosti i posežu za brojnim trikovima, kao što je gašenje motora na semaforu.

Međutim, to bi moglo imati više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju.

Automobil sa sustavom Start/stop neće intervenirati kada je motor hladan. Računalo zna da je motor najučinkovitiji kada je potpuno zagrijan. Stoga će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu.

Na vašoj instrumentnoj ploči pojavit će se crveni simbol start/stop sustava (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sustav ne radi, odnosno da ne isključuje motor, piše HAKrevija.

U slučaju da nemate start/stop sustav izbjegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, pogotovo ako je motor hladan.

Nećete uštedjeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na njegovu trajnost i vijek trajanja akumulatora.

Ukoliko gasite, važno je znati zbog vlastite sigurnosti u prometu, to vas čini manje uočljivima vozilima koja dolaze iza vas ili vam dolaze ususret.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...