Imate li speman tzv. “komplet za preživljavanje”? Evo što sve u njemu treba biti, za ‘nedaj Bože’ slučajeve

Hrvatski komplet za preživljavanje sličan je njemačkom, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da bi zbog mogućeg nedostka struje trebalo pripremiti hranu, vodu, lijekove, medicinske i higijenske potrepštine, ali i dokumente, novac, deke, cipele, svjetiljku, zviždaljku, šibice…

Njemačka udruga gradova i općina upozorila je na raširene nestanke struje zbog energetske krize i pozvala građane da ozbiljno shvate preporuke o civilnoj zaštiti. Objavili su popis zaliha koje bi svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva. Na mogući rizik od preopterećenja njemačke električne mreže moglo bi utjecati spoji li se na nju 650.000 električnih grijalica prodanih ove godine, u strahu od zastoja u opskrbi plinom.

Stoga savjetuju stanovnicima da se opskrbe za desetak dana kako bi bili spremni za moguće krizne situacije.

Hrvatska većim dijelom proizvodi svoju struju pa teško da bi došlo do desetodnevnog nestanka. Međutim, Ravnateljstvo civilne zaštite RH savjetuje kako je kod svih izvanrednih situacija najvažnija odgovorna priprema.

Izdan je čitav paket preporuka kako se pripremati, ponašati i što sve treba znati u slučajevima rizika, a dostupne su na poveznici.

“Među vrlo bitnim preporukama su i one za izradu obiteljskog plana za izvanredne situacije koji treba redovito isprobavati i stalno unaprjeđivati te pripremu tzv. kompleta za preživljavanje koji sadrži hranu i vodu, lijekove i medicinske potrepštine, higijenske potrepštine, dokumente i novac”, rekli su u MUP-u, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić, prenosi N1.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...