Konačno dobre vijesti za naše novčanike, očekuje se pad cijena ulja! Proizvođači potvrđuju: “Nikada nije bilo skuplje no sada, ali…”

Suša nanosi štete svim kulturama, pa i suncokretu. Urod je prosječan, ali zbog ekstremnih temperatura uljnost i kvaliteta slabiji su nego inače, piše HRT.

Ipak, posijali smo ga dovoljno pa će suncokreta biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. Cijene ulja u trgovinama nikad nisu bile veće, no mogle bi pasti, moglo se čuti u Čepinu na Danu polja suncokreta u organizaciji Žito grupe.

Na Dane polja suncokreta došli su uzgajivači, ratari, dobavljači i partneri čepinske Tvornice ulja koja obilježava 80 godina rada.

– Relativno smo imali jako dobre prinose mi na istoku gore prema Vukovaru, Dalju i Erdutu. Jako dobri tereni za suncokret i nismo se nikada žalili. Međutim ova godina je zaista specifična. Ali izgleda da ćemo ipak sa suncokretom ove godine imati sreće, kaže Stjepan Zorić iz Erduta.

Očekuje se urod od oko 150 tisuća tona. Dovoljno za 60 milijuna litara ulja.

U ovakvoj godini iznenađuju i ovakvi prinosi. Uz visoka ulaganja i štetu na ostalim usjevima, dobro je što neće, barem kada je riječ o suncokretu, biti na gubitku.

-Ove godine požet ćemo oko 26% veće površine u odnosu na prošlu godinu, dodao je Igor Mikulić iz HGK Osijek.

Razlog tomu zasigurno je prošlogodišnja rekordna otkupna cijena koja je zbog rata u Ukrajini i dodatno porasla. Na čak 7 kuna po kilogramu.

– Cijenu već znamo. Izašli su sa cijenom od 4,10 do 4,30, ali to je da pokrijemo neke troškove svoje, ako uspijemo. Ja mislim da ispod 5 kuna ne bi trebao biti suncokret, smatra Mihael Mrganić iz Lacića. Brlošić također smatra da je cijena od 4,30 dostatna samo za pokrivanje troškova.

Dobra vijest i za potrošače.

– Gledajući kroz našu veleprodajnu cijenu, a i ono što se događa – očekujemo pad cijena ulja. Dakle, mi smo imali izvanrednu situaciju koja je bila uzrokovana ratom u Ukrajini gdje je zaista zavladala fizička nestašica ulja, zavladala je ogromna kupovina na zalihe. I to je izazvalo neuobičajen izvanredan porast cijene ulja, najavljuje Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe, a prenosi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...