Možete uštediti struju i vodu čak i kad rublje perete u perilici

Cijena vođenja kućanstva drastično je porasla, a obavljanje svakodnevnih poslova poput pranja i sušenja odjeće postalo je još skuplje.

Prosječna perilica koristi 75 litara vode po pranju, prema proizvođaču perilica rublja, Whirlpoolu. Gotovo je nemoguće da cijeli tjedan prođe bez uključivanja perilice, ali tolika potrošnja vode je skupa, a uz to je loša i za okoliš. Ovih nekoliko trikova stručnjaka s portala T3 mogu pomoći da uštedite novac na računima za vodu i struju, prenosi Večernji.hr.

Perite hladnom vodom

Prvi savjet jest da odjeću perete na nižoj temperaturi. Pranje odjeće hladnom vodom može bitno povećati energetsku učinkovitost perilice jer 75 do 90 posto energije i vode utrošene na pranje ide na zagrijavanje vode. Zato umjesto na 40-60° odjeću koju možete perite na 30° ili birajte eko ​​postavke ako ih perilica ima.

Mnogi ljudi misle da pranje na nižoj temperaturi nije učinkovito kao na višoj, no to je potpuno netočno; ne samo da temeljito pere odjeću, već je manja vjerojatnost da će hladnija voda utjecati na skupljanje tkanine ili ispiranje boje. Sva je odjeća prikladna za hladno pranje, ali je za posteljinu, ručnike i odjeću za teretanu bolje koristiti opcije s višom temperaturom jer predmeti sadrže više bakterija koje hladna voda neće ubiti.

Ograničite pranje

Još jedan način da uštedite jest da smanjite količinu pranja tjedno. Pokušajte se držati na jednome do dva pranja tjedno. Kada je vrijeme za pranje, perite odjeću na najkraćem ciklusu kako biste potrošili manje vode i uštedjeli više energije. Zabilježeno je da kraći ciklusi centrifuge manje oštećuju odjeću, ali nemojte ni pretrpati perilicu.

Ako prepunite perilicu, tjerate je i da radi više, a samim time i troši više energije. Stroj je preopterećen ako morate gurati stvari da vam stanu u bubanj i ako perilica proizvodi previše buke. Naravno, ne želite trošiti ni previše vode i prati dvaput, pa pokušajte za svako pranje puniti oko dvije trećine bubnja.

Namočite odjeću prije pranja

Svi smo katkada oprali odjeću koja je iz perilice izašla s naizgled više mrlja nego što ih je bilo prije pranja. Tada moramo još jednom sve oprati i potrošiti mnogo više vode i energije, što poskupljuje mjesečni račun. Ako je odjeća posebno prljava ili ima veliku mrlju, natapanje prije nego što je stavite u perilicu smanjuje potrebu za novim pranjem. Ne samo da štedi novac i smanjuje broj pranja, već sprečavate da odjeća izblijedi, gužva se ili se trga.

Pazite na svoje uređaje

Posljednji savjet jest da održavate svoju perilicu. Uvijek je važno, kako bi što dulje radili, održavati uređaje u vrhunskom stanju pa perilicu rublja svakako očistite svaka tri mjeseca.

To možete učiniti korištenjem sredstva za uklanjanje kamenca kako biste smanjili i spriječili nakupljanje deterdženta i kamenca koji mogu oštetiti unutarnju mehaniku, a ako nemate sredstvo za uklanjanje kamenca, možete upotrijebiti i bijeli ocat i/ili sodu bikarbonu, i nakon toga perilicu praznu uključiti na pranje na visokoj temperaturi kako biste uklonili prljavštinu u stroju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...