Novo istraživanje; Afera INA naštetila HDZ-ovom rejtingu, ali građani na izborima biraju – HDZ!

Na početku jesenskog zasjedanja sabora HRT je objavio prvo jesensko istraživanje popularnosti političkih stranaka.

HRejting je proveden od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika.

HDZ je po rejtingu i dalje prvi izbor za najviše ispitanika, njih četvrtinu (25.5%).

Drugi je za 8.8% slabiji SDP i ima 16.7%. Treća politička snaga u zemlji Možemo! dobila je 10.9%, dok Most i dalje drži četvrtu poziciju s trenutačnih 8.7%. U prošlom HRejtingu to su bile jedine četiri stranke koje prelaze prag. Sad im se pridružila peta. To je nekad Škorin, a sad Penavin Domovinski pokret koji je u anketi prvi put prešao 5% i ima 5.7%.

Rejting je isti, ali je u popularnosti stranaka došlo do promjena.

“Megaafera Ina okrznula je HDZ za gubitak 1.21%. Toliko je vladajuća stranka izgubila od zadnjeg istraživanja. Ali odluka zagrebačkog SDP (-1.03%) da raskine koaliciju s Možemo (-1.10%) i sve što je potom uslijedilo očito je zaslužno za win-win situaciju. Približno isto kao HDZ, pale su i te dvije stranke.

U zanemarivom je, ali ipak minusu (-0.36%) još Most, dok je Domovinski pokret jedina od pet stranaka koje prelaze izborni prag u plusu (+1.20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1.2%, izborni su prag i preskočili. Preostalih 13 stranaka u kontekstu pada ili rasta nema smisla ni spominjati jer su promjene njihova rejtinga daleko ispod statističke pogreške naše ankete”, navodi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...