Novo istraživanje; Afera INA naštetila HDZ-ovom rejtingu, ali građani na izborima biraju – HDZ!

Na početku jesenskog zasjedanja sabora HRT je objavio prvo jesensko istraživanje popularnosti političkih stranaka.

HRejting je proveden od 15. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika.

HDZ je po rejtingu i dalje prvi izbor za najviše ispitanika, njih četvrtinu (25.5%).

Drugi je za 8.8% slabiji SDP i ima 16.7%. Treća politička snaga u zemlji Možemo! dobila je 10.9%, dok Most i dalje drži četvrtu poziciju s trenutačnih 8.7%. U prošlom HRejtingu to su bile jedine četiri stranke koje prelaze prag. Sad im se pridružila peta. To je nekad Škorin, a sad Penavin Domovinski pokret koji je u anketi prvi put prešao 5% i ima 5.7%.

Rejting je isti, ali je u popularnosti stranaka došlo do promjena.

“Megaafera Ina okrznula je HDZ za gubitak 1.21%. Toliko je vladajuća stranka izgubila od zadnjeg istraživanja. Ali odluka zagrebačkog SDP (-1.03%) da raskine koaliciju s Možemo (-1.10%) i sve što je potom uslijedilo očito je zaslužno za win-win situaciju. Približno isto kao HDZ, pale su i te dvije stranke.

U zanemarivom je, ali ipak minusu (-0.36%) još Most, dok je Domovinski pokret jedina od pet stranaka koje prelaze izborni prag u plusu (+1.20%). Upravo zahvaljujući tom skoku od 1.2%, izborni su prag i preskočili. Preostalih 13 stranaka u kontekstu pada ili rasta nema smisla ni spominjati jer su promjene njihova rejtinga daleko ispod statističke pogreške naše ankete”, navodi HRT.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...