Ovo je dvadeset najgorih bolova koje ljudi mogu osjetiti

Bol i tolerancija na bol su subjektivan osjećaj. Međutim, Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije sastavila je listu bolova za koje tvrdi da su objektivno najjači. Iako žene tvrde da su porođajni bolovi najjači i neusporedivi s bilo kojom drugom vrstom bola, oni se ipak nisu našli na listi britanskih stručnjaka.

Upravo zbog toga brojne žene su sklone vjerovati da su ovu listu sastavljali isključivo muškarci ili da je bilo u timu i žena koje se nisu porađale, jer u suprotnom sigurno ne bi zaboravile porođajne bolove.

1. “Blokada” ramena

Ovo je najčešći uzrok boli i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu trajati i dvije ili tri godine prije nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti veoma bolno.

2. Lom kostiju

Na bol uzrokovanu prijelomom utječu veličina kostiju, vrsta prijeloma i prateće komplikacije. Najveću bolnost uzrokuju prijelomi bedrene kosti, potkoljenice i zdjelice.

3. Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je odumiranje dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića. Tko god se bavi sportom zna da je pucanje nekog mišića ili obično istezanje mišića recimo noge veoma bolno, i da je poslije toga noga neko vrijeme nefunkcionalna. Isto je i sa srcem, oštećenje koje nastane može da bude različite veličine.

4. Regionalni bol

To je stanje trajne i često onesposobljavajuće boli, zahvaća jedno područje (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa s razinom bolova. Stariji naziv za ovo stanje kronične boli s pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jest refleksna simpatička distrofija ili kauzalgija.

5. Hernija diska

Javlja se najčešće u donjem i vratnom dijelu kičme. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dva kralješka, i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kralježnica. Time dolazi do pojave jakog bola, trnaca, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

6. Fibromialgija

Fibromialgija je konična bolest koju karakteriziraju stalni bolovi i neprekidan osjećaj umora, a traje, u većini slučajeva, čitav život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje četiri posto populacije. Fibromialgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utječe na kvalitetu života i na raspoloženje.

7. Nakon operacije

Intervencije umjerene traume mogu uzrokovati znatnu bol nakon operacije.

8. Čir na želucu

Čir želuca i čir na dvanaesniku mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sistema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri zarastanju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, životni stil, teški fiziološki stres, ali i genetski čimbenici.

9. Pankreatitis

To je akutni upalni proces gušterače. Nastaje naglo i karakteriziraju ga jaki bolovi. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dijela abdomena.

10. Giht

Giht je naziv za grupu bolesti koju odlikuje povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslage kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu, kao i bubrežni kamenci.

11. Endometrioza

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrija, unutarnjeg tkiva maternice, mogu pronaći izvan maternice, gdje im inače nije mjesto. Najčešće se ti komadi endometrija nalaze na trbušnoj stijenci male zdjelice, jajniku, jajovodu, mokraćnom mjehuru, crijevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku. Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije i bolovi pri spolnom odnosu.

12. Neuralgija

Neuralgija trigeminusa, poznata i kao “bolni tik” kroničan je bol koji se javlja u području koje zahvaća nervus trigeminus. Trigeminalna neuralgija je oblik neuropatskog bola koji pacijenti često opisuju kao strujni udar.

13. Upala slijepog crijeva

Slijepo crijevo je dio debelog crijeva na mjestu gdje se ulijeva tanko crijevo. Pretpostavlja se da upala nastaje zbog opstrukcije otvora slijepog crijeva, što uzrokuje jaku bol.

14. Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutarnjim površinama bubrega. Kada kamenac krene u mokraćovode nastaje jaka bol koja ne prolazi dok se ne izbaci kamen ili ne dobije odgovarajuća doza analgetika.

15. Išijas

Išijas prati i snažan, oštar bol u donjem dijelu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

16. Migrena

Migrena je glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovinu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada često se javlja predsignal prije pravog migrenskog napada.

17. Artritis

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše pokazuje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe.

18. Srpasta anemija

Anemija srpastih stanica je nasljedni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica (eritrocita) za provođenje adekvatne količine kisika po tijelu, što uzrokuje pojavu bolova.

19. Cluster glavobolje

Cluster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, prije svega u području oka i sljepoočnice.

20. Herpes zoster

Virusna infekcija koja može trajati i po mjesec dana. Bolest izaziva virus varicella–zoster. Nakon preležanih vodenih kozica virus ostaje u organizmu pa se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest i pojavu bolova, piš

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...