Cestitka_Uskrs

Ovo su dokumenti koje morate imati u autu. Ako ih nemate, evo kolike su kazne za to

Zakon propisuje kako vozač mora kod sebe imati vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole, prometnu dozvolu, policu osiguranja te Europsko izvješće o nesreći. Te dokumente dužan je pokazati na zahtjev policijskog službenika.

Kazna od 300 kuna propisana je za one koji nemaju kod sebe vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokažu na zahtjev policije, piše Revija HAK.

Možete napraviti kopiju prometne dozvole

Ista kazna je i ako nemate prometnu dozvolu ili je ostavljate u vozilu što je ustaljena praksa. Ako više osoba koristi vozilo najbolje je napraviti presliku prometne dozvole i ovjeriti je kod javnog bilježnika.

No, ima još papirologije za čije nepokazivanje je propisano plaćanje puno skuplje novčane kazne od one propisane za nepokazivanje vozačke i prometne.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako na zahtjev ovlaštene osobe ne predoči policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju te Europsko izvješće o nesreći.

Kazna je uvijek predviđena za vozača

Što ako vozilo nije vaše? Kazna je predviđena za vozača, a ne vlasnika vozila. Stoga provjerite imate li svoju vozačku dozvolu te prometnu, policu osiguranja i Europsko izvješće o nezgodi vlasnika vozila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...