Studenti su se najviše interesirali za Glumu i Ekonomiju, na zadarskom Sveučilištu najatraktivniji izbor su Predškolski odgoj, Sestrinstvo, Informacijske tehnologije…

Kako je u ponedjeljak objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, nakon provedenog ljetnog i jesenskog upisnog roka, na studijskim programima visokih učilišta u ovoj akademskoj godini nepopunjeno je ostalo 10.792 mjesta.

Na nacionalnoj razini, najveći broj prijava u jesenskom roku imali su studij Glume na zagrebačkoj Akademija dramske umjetnosti, Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Edukacijska rehabilitacija na Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku.

Rujanski upisni rok na Sveučilištu u Zadru još je u tijeku.

Upis pristupnika preko državne mature provodi se online do 22. rujna 2022.

Provjerili smo kakva je situacija s upisnim mjestima i za koje studije su mladi najviše zainteresirani, odnosno koji su se pokazali kao najmanje atraktivan izbor.

Za hrvatske državljane, nakon ljetnog roka, niti jedno mjesto nije ostalo na izvanrednom studiju Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, na Sestrinstvu, Informacijskim tehnologijama, dvopredmetnom studiju Anglistike te na Psihologiji.

Po jedno upisno mjesto, što ove studije i dalje čini primamljivim budućim akademskim građanima, ostalo je na Ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te Nautici i tehnologiji pomorskog prometa.

Menadžment i dvopredmetne Pedagogija i Sociologija upisuju tek dva studenta.

Nasuprot njima, postoje smjerovi za koje se gubi interes.

Upisna politika učinila ih je suficitarnim zanimanjima, a i s njihovom diplom na tržištu rada dolazi nešto manja plaća.

U prvom redu to su Kultura i turizam na kojoj je ostalo 41 upisno mjesto, dok Povijest umjetnosti upisuje čak 31 studenta na jesenskom roku.

Evidentno vlada i manji interes za jezicima.

Na Njemačkom jeziku i književnosti ostalo je 31, Španjolskom jezik i književnosti te Francuskom jeziku i književnosti po 28 nepopunjenih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...