U Biogradu inspekcija radi pretučenog učenika; Ministarstvo potvrdilo: “Ravnatelj nam nije prijavio slučaj!”. Majka: “Pošteđen je igre, ali s nama je kući, mirniji smo”

Pozitivna reakcija izrodila se iz slučaja koji smo u javnost plasirali u petak.

Ubrzo, priča o pretučenom 11-godišnjem učeniku iz Biograda ispunila je medijske stranice, pa iako je sama uprava škole taj problem relativizirala, njoj nadležni već poduzimaju prve korake.

Potvrdili su nam to iz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kazuju nam kako je pokrenut inspekcijski postupak i potvrđuju da im ravnatelj Joško Brtan resoru nije prijavio slučaj premlaćivanja petaša od strane grupe između deset i petnaest učenika viših razreda.

Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mjesta i mjesta gdje će učenici i studenti razvijati socijalne vještine i oblikovati stavove i vrijednosti kako bi od najranije dobi naučili prepoznati i spriječiti sve vrste nasilja.

S obzirom na to da ravnatelj nije obavijestio Ministarstvo o događaju, pokrenut je inspekcijski postupak.

Odredbe članka 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji ( Narodne novine, broj 52/21.) propisuju da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna kao i identitet podnositelja predstavke te da je prosvjetna inspekcija dužna kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s inspekcijskim postupkom te postupati s istima sukladno zakonu i drugom propisu, odgovaraju nam.

Iako je ravnatelj Osnovne škole Biograd za Antenu Zadar izjavio kako učenike slijedi primjerena kazna težini učinjenog djela, prirodu njihovog postupka pokušao je ublažiti negirajući da se radi o skupini delinkventnih maloljetnika sklonih zlostavljačkom ponašanju. Upotrijebivši riječ ‘glupiranje’ svjesno ili nesvjesno banalizirao je ozbiljnost situacije i svoju poziciju nije iskoristio kako bi poručio da zlostavljanju u jednog odgojno-obrazovnoj ustanovi nema mjesta ni pod kojom izlikom.

Hrabrost majke koja je svoje dijete, ranjeno fizički i emocionalno izložila javnosti s dobrim ciljem – da se napokon stane na kraj agresiji i zlostavljanju u hodnicima škole koji bi trebali biti mjesta najbezbrižnijeg razdoblja života, kao i guranju problema pod tepih od strane autoriteta, ovog se puta isplatila.

Na sreću, učenik koji će cijeloga života nositi ožiljak nakon što je pretučen šakama, bačen na pod i gažen po licu, dobrog je zdravstvenog stanja. Na kućnom je oporavku i obitelj je apriori mirnija.

U ovom trenutku to je najvažnije.

Zdravstveno je u redu. Mora mirovati i ima poštedu od tjelesne aktivnosti, igranja, trčanja i slično… I psihički je puno mirniji, potvrđuje nam majka dječaka uvjerena kako ovakvih slučajeva ima u školama diljem Hrvatske i kako se sustavno treba izboriti da se istome stane na kraj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...