Bivši zadarski sveučilišni profesor, sociolog Petrić: “Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata!”

Kriza će teško pogoditi oko 60 posto Hrvata, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da zbog udara inflacije i poskupljenja energenata, i u bogatoj Njemačkoj srednji sloj, koji čini oko 50 posto stanovništva, strepi od propadanja.

Ako je takva situacija u Njemačkoj, što čeka Hrvatsku? Kod nas će, prema riječima sociologa Mirka Petrića iz Instituta Ivo Pilar, ujedno višeg predavača na Sveučilištu u Zadru koji se godinama bavi klasnim analizama, kriza će teško pogoditi oko 60 posto stanovništva.

Sociolog Petrić ističe da to što je u Njemačkoj toliko visok postotak stanovništva koje sebe smatra srednjom klasom vjerojatno valja pripisati tome što ondje socijalna država još nije toliko razgrađena kao u nekim drugim zapadnim zemljama.

Globalni poremećaji utjecat će i na poslovnu aktivnost i prihode nove srednje klase: nekima prijeti propast, a drugi će sve udarce lakše amortizirati i od stare srednje klase i od onih koji su na dnu.

No, što čeka Hrvatsku?

Iako je klasna struktura hrvatskog društva drukčija od klasne strukture njemačkog društva, utjecaj krize na razne će se klase i njihove frakcije vjerojatno odraziti slično kao i u Njemačkoj. Jasno je da će s krizom, unatoč poremećajima u poslovanju, najlakše izići nakraj jedan posto superbogatih, a najteže oko 60 posto stanovništva koje u Hrvatskoj spada u klasu siromašnu kapitalom. Siromaštvo je u Hrvatskoj i regionalno raspodijeljeno: oni koji žive u jadranskom pojasu zbog doprinosa turizma i zarade koju on donosi izvan redovitih prihoda svakako će lakše prebroditi krizu od agrarnog stanovništva na sjeveru i istoku zemlje. To je tim više tako jer se može očekivati i duži ili kraći zastoj u doznakama iz inozemstva koji u agrarne i deindustrijalizirane dijelove zemlje šalju mladi koji rade u inozemstvu. Mnogi među njima najavljuju povratak u Hrvatsku jer ne žele raditi za režije, odnosno strahuju od poskupljenja energenata i inflacije još više od tamošnjeg lokalnog stanovništva – govori Petrić, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...