UN upozorava na smrt djece u Sudanu: “Produbljuje se zdravstvena kriza”

Više od 1200 djece umrlo je od, sumnja se, ospica i pothranjenosti u izbjegličkim kampovima u Sudanu, dok su tisuće drugih, uključujući novorođenčad, u riziku od smrti prije kraja godine, objavile su u utorak agencije Ujedinjenih naroda, javljaju agencije.

Gotovo šest mjeseci nakon sukoba sudanske vojske i paravojne skupine Snage za brzu potporu (RSF), zdravstveni sektor zemlje je na koljenima zbog izravnih napada zaraćenih strana te nedostatka osoblja i lijekova, navode iz UN-a.

Allen Maina, šef javnog zdravstva pri UN-ovoj agenciji za izbjeglice (UNHCR), rekao je na brifingu UN-a u Ženevi da je više od 1200 djece mlađe od pet godina umrlo u sudanskoj državi Bijeli Nil od svibnja.

“Nažalost, strahujemo da će brojke nastaviti rasti”, dodao je.

UN-ova agencija za djecu UNICEF izrazila je zabrinutost da bi “više tisuća novorođenčadi” moglo umrijeti prije kraja godine.

“Oni i njihove majke trebaju stručnu skrb na porodu. Međutim, u zemlji u kojoj su milijuni ili zarobljeni u ratnim zonama ili raseljeni i u kojoj vlada velika nestašica medicinskih potrepština, takva skrb je svakim danom sve manje vjerojatna”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder na istom brifingu.

Svaki mjesec potrebno je liječiti oko 55.000 djece od najgoreg oblika pothranjenosti u Sudanu, ali većina centara za prehranu u glavnom gradu Kartumu te u Zapadnom Darfuru nije u funkciji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...