Danijel Katičin u Rimu pričao o Vranskom jezeru, plemićka obitelj Borelli zaslužna za prosperitet kraja

U Rimu se u petak, 21. listopada, održao znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia), upriličen u konferencijskoj dvorani muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada.

Skup na temu Vranskoga jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o prosperitetu njegovog područja ali i šire, bio je još jedan u nizu vrijednih i zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti i približiti brojne i raznovrsne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene.

Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima Međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, koji je goste pozdravio u ime hrvatskog Veleposlanstva u Rimu.

Moderatorica skupa Luci Žuvela najavila je zatim predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero, koji je na iznimno nadahnut i stručan način iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj koje se, široko prosječno 2 kilometra, proteže dužinom od 15, gotovo uz samu jadransku obalu.

Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva kojih je bio ugledan protagonist, u vremenima osmanskih osvajanja čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta Francesca Borellija koji je u 18. stoljeću prokopavanjem kanala Prosika postigao da od močvarnog i malaričnog područja, Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju.

Katičin je zatim veliku važnost pridao današnjoj ulozi jezera i Parka prirode kao staništu brojnih, posebno ptičjih vrsta, te očuvanju njegove bogate bioraznolikosti i planovima restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.

Vesna Borelli je svojim izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i pojedinačnim partikularnim doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena.

Uzvanicima je potom ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od više OPG-a s vranskog i okolnih područja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...