Glas poduzetnika: “Nećemo platiti niti upis promjene valute niti kazne, jedva preživljavamo s viskom troškovima poslovanja”

Iz udruge Glas poduzetnika kažu kako neće platiti dodatne namete. Reagirali su na najavu uvođenja novčanih kazni za tvrtke koje u predviđenom roku ne obave upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro kod javnog bilježnika.

“Ovih dana UGP je prvi progovorio i ukazao na novo potencijalno novčano opterećenje za poduzetnike kojim bi država naplatila papir koji je već dala, odnosno želi se naplatiti konverzija valute u sudskom registru po cijeni od 2.500 kuna za javnobilježničke usluge. UGP kaže: Ne može!

UGP smatra da je dosta dodanih nameta i nepotrebnim financijskih opterećenja poduzetnika koji jedva preživljavaju s visokim troškovima svojeg poslovanja. Naime, ulaskom u Eurozonu od 01.01. 2023. upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro, plaćao bi se javnom bilježniku 2.500 kuna ukoliko bi se radilo o d.o.o. (isti vrijedi i za j.d.o.o.), čiji je temeljni kapital 20.000 kuna odnosno od 10 kuna ukoliko se radi o j.d.o.o.-u.

Upis svih promjena koje se provode u sudskom registru u vezi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj registrirani sud provesti će bez naknade. Smatramo da upis promjena valute temeljnog kapitala treba biti oslobođen i javnobilježničkih troškova odnosno da se ne bi trebao naplaćivati poduzetnicima jer ih nepotrebno opterećuje.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je krajnje neprihvatljivo da se uvode novčane kazne za one koji ne upišu promjene valute eura kao službenu valutu u sudski registar na vrijeme. Neprimjereno je da se dodatno financijski opterećuju poduzetnici i to novčanim kaznama”, stoji u njihovom dopisu..

“Sigurni smo da će nadležno Ministarstvo riješiti potencijalni problem, na koji upravo ukazujemo, jer smo još sigurniji da trošak konverzije poduzetnici neće platiti, taj namet neće proći”, kaže Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...