Kineski znanstvenici razvili kemičara s umjetnom inteligencijom

Kineski znanstvenici predstavili su sustav umjetne inteligencije (AI) koji će olakšati kemijska istraživanja i eksperimente.

AI-kemičar opremljen je ‘znanstvenim umom’ koji mu omogućuje izvršenje svih bitnih koraka za kemijsko istraživanje, kažu znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Kini. Tako AI-kemičar automatski prikuplja podatke, procesuira ih, analizira te vizualizira.

Dizajniran je tako da može automatski pretraživati relevantnu literaturu iz podatkovnih baza na oblaku te je istodobno čitati i u skladu s time predlagati eksperimente.

Nadalje, AI-kemičar može kontrolirati mobilnog kućnog robota u kući ili putem mreže kako bi automatski izveo cjelokupni eksperimentalni proces na više od deset radnih stanica.

Računalni mozak AI-kemičara može simultano analizirati eksperimentalne podatke što mu omogućuje da predlaže novu hipotezu za sljedeću iteraciju.

Kompetentnost AI-kemičara je testirana tako što su mu zadana tri različita kemijska zadatka, navodi se u nedavno objavljenom članku u časopisu  National Science Review, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...