O hrvatskom ulasku u Schengen oglasila se i Slovenija: “Dužni smo štititi vlastite nacionalne interese.”

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta podržao je jučer pridruživanje Hrvatske šengenskom prostoru od početka sljedeće godine.

Odbor je u utorak na sjednici u Bruxellesu uvjerljivom većinom, 45 glasova za, 8 protiv i 5 suzdržanih, izglasao izvješće izvjestitelja za to pitanje, portugalskog zastupnika iz EPP-a Paula Rangela, koji je ustvrdio da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica toga prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

Oglasila se Slovenija

O hrvatskom ulasku u Schengen danas se očitovala i vlada Republike Slovenije.

– Pristupanje Republike Hrvatske u Schengen ima načelnu potporu Republike Slovenije i u našem je zajedničkom europskom interesu. Za Sloveniju je arbitražna odluka konačna i u Sloveniji pravnoformalno potvrđena sa Zakonom o evidentiranju državne granice s Republikom Hrvatskom iz prosinca 2017.

Slovenska politika je primarno dužna štititi nacionalne interese, zato će se konačne odluke donositi u Državnom zboru Republike Slovenije, poručili su iz slovenske vlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...