Premijer Plenković s vladinim dužnosnicima nazočio otvaranju novog studentskog doma i restorana: “Kontinuirano ulažemo u znanost i obrazovanje”

Hrvatski premijer Andrej Plenković i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican danas su u Novom kampusu svečano otvorili novi studentski dom, u čija je tri paviljona smješteno 284 studenata. U okviru doma sagrađen je i novi studentski restoran s 500 sjedećih mjesta te uređeni dodatni sadržaji poput dnevnog boravka i prostora za učenje, praonice rublja, spremišta, čajne kuhinje itd.

Od početka do završetka gradnje i opremanja Studentskog doma i studentskog restorana, istaknula je rektorica Vican, uloženi su višestrani i višebrojni institucijski napori, kao i napori pojedinaca i timova.

Najveću zahvalnost izrazila je predsjedniku Vlade i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je uvidjelo da se projekt zadarskog sveučilišta više godina nepravedno stavljao izvan liste prioriteta, zatim Gradu Zadru na čvrstoj suradničkoj sprezi, Zadarskoj županiji, Nadbiskupiji, glavnom projektantu Vedranu Pedišiću, glavnom izvođaču, tvrtki Projektgradnja plus, tvrtkama Investinženjering i D&Z na pomnom nadzoru, voditelju projekta gradnje, vanjskom savjetniku, članovima sveučilišnog Savjeta i članovima Senata. U godini proslave 20. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru, otvorenje Studentskog doma istudentskog restorana posebni je događaj.

Ostvaren je san zadarskih studenata

– Sveučilište smo koje na obrazovanje gleda kao na javno dobro, učimo svoje studente preispitivanju. Naša kultura rada je kultura razgovora i kultura razumijevanja, kultura činjenja dobroga jedni drugima i jedni za druge. Ako nam se i dogodi kakvo Hamletovo breme, radije se mi okrenemo i priklonimo podupirućim promjenama pa se priklanjamo reformi visokog obrazovanja i nemamo strahova od promjena na bolje. Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili, istaknula je rektorica Vican, pozivajući uspješnu studenticu i studentsku sportašicu Anu Burazer da iznese svoje dojmove.

– Počašćena sam što ovaj trenutak svečanog otvorenja studentskog doma i studentskog restorana predstavljam sve studentice i studente našeg Sveučilišta i što vam u njihovo i svoje ime mogu radosno i pomalo ushićeno iskazati zahvalnost što je naš san danas postao stvarnost. S povećanjem smještajnih mjesta za studente u studentskom domu, a pritom i sa značajnim brojem stipendija studentima nižeg socioekonomskog položaja, brišemo riječi nepravda, diskriminacija, privilegirani status. To su istine koje nedvojbeno mijenjaju Sveučilište i zbog kojih se osjećamo ponosnima, rekla je Burazer.

Kontinuirano ulažemo i brinemo za obrazovanje

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u dva posljednja mandata Vlade RH u različite objekte sveučilišne infrastrukture uloženo 1,3 milijarde kuna. Uložiti 95 milijuna kuna u objekt poput ovog znači na kvalitetan način iskoristiti novac.

– Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije. Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore, poručio je Plenković.

Uzvanici su se nakon završne konferencije uputili prema zgradi novog doma te ga svečano otvorili. Treba napomenuti kako sami smještaj u domu studenti koriste od svibnja, a danas je u rad pušten i novi sveučilišni restoran Diadora.

Nakon otvaranja premijer Plenković komentirao je izbore u Bosni i situaciju u Ini te situaciju sa zgradom Doma županije rekavši kako o tome računa vodi nadležno ministarstvo .Nakon njega se novinarima obratio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je komentirao slučaj fizičkog zlostavljanja 11-godišnjaka u školi u Biogradu.

-Nikakva varijanta nasilja u školama nije prihvatljiva, roditelji i djelatnici škole trebali bi utjecati na djecu i odgajati ih da nasilja ne bude. Ministarstvo je napravilo uputu postupanja u takvim situacijama kada dolazi do učeničkog nasilja i proceduru na osnovu koje ravnatelji trebaju postupati kada procjene da trebaju. U ovom slučaju je to napravljeno jer ipak nije svako nasilje uvijek do kraja i legitimno da ga se može tako klasificirati. Treba provjeriti činjenice, je li netko to prijavio namjerno ili je objektivno, je li pozvana stručna služba, je li nalaz liječnički napravljen kako treba, ako je za njim bilo potrebe. Ministarstvo je poslalo inspekciju da provjeri sve to i ako je procedura ispoštovana tada ravnatelj nema odgovornosti u tom smislu. Rezultati će biti vrlo brzo poznati javnosti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...