Slučaj iz Zadra ubrzao Vladin potez; Za besplatan obrok država daje 10 kuna po učeniku, kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

Za besplatan obrok Vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole.

Organizacija je na osnivačima – gradovima i županijama.

“Ne možemo inzistirati da budu kuhani obroci svugdje u školama ako za to ne postoje preduvjeti. I sada postoje modeli da u nekim školama se dovozi topli obrok, negdje je to varijanta dobrog hladnog obroka, uvjeti su različiti”, kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

35 posto učenika nema školski obrok jer školsku kuhinju nema čak 15 posto matičnih i još 58 posto područnih škola.

Cijene školskog obroka u Hrvatskoj trenutačno se kreću od 7 do 11 kuna.

102 tisuće učenika plaća punu cijenu obroka, njih 41 tisuća ima djelomičnu subvenciju, a za 62 tisuće učenika školski obrok je besplatan, prenosi RTL.

Ovaj potez Vlade svakako je ubrzao slučaj iz Zadra gdje je škola iz Arbanasa uvela bjanko zadužnice na 5,000 kuna zbog dugovanja roditelja za prehranu. Ustavni stručnjak tom je prilikom poručio da je osnovno obrazovanje obvezno i besplatno te svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima. Roditeljima je sugerirao da podignu tužbu zbog naplate obroka te da će im on pomoći sa savjetom.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...