Usamljenost skraćuje život i oštećuje ljudsko zdravlje više od pušenja

Usamljenost je u rangu pušenja i pretilosti kada je riječ o njenom utjecaju na skraćivanje života i polako postaje javni zdravstveni problem, poručuju znanstvenici.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford i kineskog sveučilišta u Hong Kongu došli su do rezultata koji pokazuju da negativni emocionalni učinci društvene izolacije skraćuju život više od pušenja. Utvrđeno je da osjećaj usamljenosti, nesretnosti i beznađa dodaje dodatnih godinu i osam mjeseci na nečiju dob, što je čak pet mjeseci više od pušenja.

Stručnjaci vjeruju da kronična upala organizma, najvjerojatnije uzrokovana nesretnošću, oštećuje stanice i vitalne organe što utječe na naše zdravlje, a između ostaloga i na to koliko ćemo dugo živjeti.

Što kažu stručnjaci?

Laurie Theeke, profesorica sa Sveučilišta George Washington koja nije bila uključena u spomenutu studiju, ali se godinama bavi sličnom tematikom, rekla je za Daily Mail da nije nikakvo iznenađenje što usamljenost dovodi do bržeg starenja nego pušenje.

– Proučavam ovo još od 2002. godine i postoje mnogi nacionalni skupovi podataka koji pokazuju da usamljenost vodi do kraćeg životnog vijeka, veće smrtnosti i većeg broja popratnih bolesti, tako da me ovi podaci uopće ne iznenađuju, rekla je Laurie koja tvrdi da usamljeni ljudi imaju veću razinu upale i tjeskobe, a također su manje aktivni što samo još dodatno pridonosi lošijem zdravlju.

Već je ranije dokazano kako je usamljenost usko povezana s povećanim rizikom od pojave gubitka pamćenja, odnosno nastanka demencije za nevjerojatnih 40 posto, ali i razvojem dijabetesa, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...