Jusupovo čudo u Beogradu! Zadar srušio Crvenu zvezdu

Pravo sportsko čudo priredili su košarkaši Zadra u 6. kolu AdmiralBet ABA lige. Momčad Danijela Jusupa slavila je na gostovanju kod Crvene zvezde u Beogradu rezultatom 96:98 i to igrajući bez svog nominalno najboljeg igrača Luke Božića. Nesumnjivo, riječ je o jednoj od najvećih košarkaških senzacija na svijetu posljednjih godina te jednoj od najvećih pobjeda Zadra otkako je regionalne lige.

Zvezda je bolje otvorila susret te dvjema tricama Lazarevića i jednom Nedovića povela 9:2. No, Zadrani su odmah odgovorili tricama Drežnjaka i Ramljaka te košem Šantelja za prvo vodstvo na utakmici, 9:10. Nova zadarska serija uslijedila je u završnici prve četvrtine, kada je prvo Lakić položio, a onda Jordano vezao dvije trice za +8 nakon 10 minuta igre, 19:27.

Na otvaranju druge dionice odmah je Jordano nastavio tamo gdje je stao novom tricom, nadovezao se Davis na isti način za 19:33 i bio je to prvi ozbiljniji znak za uzbunu za domaćeg trenera Vladimira Jovanovića, koji je morao pozvati minutu odmora. Vildoza je povukao Zvezdu, koja se u 16. minuti vratila na -4 (36:40), a onda je opet sjevnula trica Jordana. U završnici poluvremena Žganec, Drežnjak i Ramljak pobrinuli su se da Zadar na veliki odmor ode s dvocifrenom prednošću, 41:52.

A iz svlačionica su Zadrani izišli još fanatičnije. Koševi Žganeca i Ramljaka kao da su bili samo najava kanonade koja je uslijedila. Trice su redom pogađali Drežnjak, Jordano pa Ramljak i opet su „plavi“ došli do onih +14, koliko su imali početkom druge, 51:65. I nije to bilo sve, jer su Lakić, Drežnjak i Jordano novom tricom povisili i na +18, 56:74.

Zvezda je u tom razdoblju djelovala potpuno izgubljeno, bespomoćno, bezidejno. U 28. minuti Žganec je stao na liniju slobodnih bacanja i pogodio jedno za najvećih 19 poena prednosti, 56:75. No, završnica treće četvrtine ipak je pripala domaćima. Zadar je posustao, a Zvezda se, na krilima Ivanovića i Lazića, u tek nešto više od dvije minute vratila na samo -9 (66:75) uoči posljednjih deset minuta igre.

Bilo je jasno da slijedi vatrena četvrta četvrtina u kojoj je Zadar prvi zabio (Žganec), ali se Zvezda relativno brzo vratila na -6, 72:78, osam minuta prije kraja. Malo kasnije Lazić je zabio tricu za -5, no odmah je istom mjerom uzvratio Drežnjak za 75:83. U 37. minuti distanca je i dalje bila lijepih +9 (82:91), da bi Nedović i Petrušev približili svoje opet na samo -5, 86:91. Nervoza domaćih očitala se i kroz prekršaj u napadu Petruševa i tehničku pogrešku u nastavku, nakon koje je Jordano zabio na +6.

No, dvije olako izgubljene lopte Zadrane omogućile su Zvezdi da tricom Bentila i bacanjima Nedovića smanje na samo pola koša zaostatka, 91:92 minutu i pol prije kraja. Ključan skok u napadu tada je uhvatio Ramljak i zabio oba penala za +3, a nakon što je Nedović promašio tricu i kapetan Zadra zgrabio još jednu ključnu loptu, Lakić je postigao sjajan koš za 91:96. Petrušev je još jednom smanjio na -3 (93:96), kada je na semaforu ostalo tek nešto više od 30 sekundi. Zvezda se odlučila braniti, ali obrane od ovakvog Zadra nije bilo. Žganec je je bacanjima zapečatio veliku pobjedu, a posljednja Lazićeva trica ostat će zapisana samo u konačnom rezultatu, 96:98.

Fantastičan je bio trojac Antonio Jordano (23 poena, 5 asistencija), Dario Drežnjak (22p, 6sk, 5as) i Marko Ramljak (20p, 7sk, 6as), a onda i Karlo Žganec (15p, 4sk, 4as) pa Arijan Lakić (11p). Uzalud su Zvedzi bile euroligaške zvijezde, od kojih je najefikasniji večeras bili Benjamin Bentil sa 19 koševa i Luca Vildoza sa 16.

Zadarsko srce večeras je bilo nepobjedivo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...