Liječnici kažu da je mlada rodilja u Zadru umrla zbog urasle placente. Što je to i može li se spriječiti?

Slučaj u kojem je 22-godišnja trudnica iz Gornjih Vrhovina u ponedjeljak u Općoj bolnici u Gospiću rodila živo i zdravo četvrto dijete, da bi potom umrla zbog komplikacija u bolnici u Zadru, izazvao je uzbunu u medijskom prostoru i javnosti.

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić ustvrdila je da je rodilja imala uraslu placentu, što nerijetko završava teškom komplikacijom. Istaknula je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška. Nameće se pitanje je li se komplikacija mogla predvidjeti, a smrt spriječiti, prenosi Index.

Za odgovor na to pitanje potrebno je razjasniti što je to urasla posteljica.

U normalnoj trudnoći posteljica, odnosno placenta, vezuje se uz unutarnju stijenku maternice, gdje služi kao izvor hranjivih sastojaka, kisika i tekućine, potrebnih za rast i razvoj zametka. Ona se nakon porođaja lako odvaja od maternice i predstavlja svojevrstan drugi porođaj.

No ponekad se dogodi da rub placente tijekom trudnoće prodre i uraste u stijenku maternice, što se zove placenta accreta. Taj prodor medicinski se klasificira prema stupnjevima urastanja, ovisno o dubini i težini urastanja posteljice u stijenku maternice. Ove komplikacije, koje se zajedno nazivaju spektar placente accrete (PAS), rijetke su i javljaju se u jednoj na 2500 trudnoća.

Točan uzrok navedenih urastanja nije u potpunosti razjašnjen. Često se događa spontano, bez simptoma. Međutim, postoje određeni čimbenici za koje se zna da povećavaju rizik od pojave placente accrete.

Jedan od glavnih je tzv. placenta previa, stanje u kojem je posteljica abnormalno smještena i prekriva ulaz u vrat maternice. U oko 10% slučajeva placente previe javlja se i komplikacija placenta accreta.

Žene koje su prethodno rodile na carski rez imaju značajno veću vjerojatnost za razvoj placente accrete. Što je žena imala više carskih rezova, veće su šanse za razvoj placente accrete. Preko 60% slučajeva placente accrete, increte ili percrete javlja se u žena koje su imale više od jednog carskog reza.

Dob majke također je jedan faktor rizika. Majke starije od 35 godina imaju veću vjerojatnost da će razviti abnormalno pričvršćivanje posteljice.

Prevencija? Ne postoji ništa što se može učiniti da se spriječi ili čak predvidi pojava prodora posteljice. Iako postoje poznati čimbenici koji povećavaju vjerojatnost da će se to dogoditi, među kojima se ističu prethodni carski rezovi, liječnici ne mogu unaprijed znati hoće li se accreta razviti ili ne. Također, ne postoji način da se smanji rizik od te komplikacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...